NOVETAT EDITORIAL

Un cant a la bondat en un conte per a adults

Alba Editorial rescata el llegendari relat de Charles Dickens ‘Canción de Navidad en prosa’ i llança una nova i cuidada edició juntament amb altres contes nadalencs del gran mestre de la novel·la victoriana

Un cant a la bondat en un conte per a adults
2
Es llegeix en minuts

Alba Editorial rescata la llegendària ‘Canción de Navidad en prosa’ de Charles Dickens i llança una cuidada edició juntament amb altres contes nadalencs del gran mestre de la novel·la victoriana amb les il·lustracions en color que Arthur Rackham va confeccionar el 1915. Amb aquesta publicació l’editorial suma a la seva col·lecció una de les grans joies de la literatura universal.

‘Canción de Navidad en prosa’, publicada el 1843 en una Anglaterra marcada per les desigualtats socials, és una lliçó de vida, una moral incessant que, cada 25 de desembre, col·loca el lector, com un toc d’alerta en la seva consciència, davant el mirall de les seves pròpies misèries i l’anima a ser millor persona, a pensar en els altres, a foragitar els fantasmes de l’egoisme i la solitud, a ser feliç.

La fabulosa història de l’avar Ebenezer Scrooge, que odia el Nadal, és el relat d’una meravellosa metamorfosi moral. La seva trobada amb els fantasmes del Nadal passat, present i futur dona origen a commovedores revelacions que desperten en ell els més nobles sentiments. L’empatia acaba imposant-se a la cobdícia, l’amor a l’odi i la felicitat a l’amargor.

Clàssic popular

L’obra, un clàssic popular, mostra clarament el tipus de «remordiment social» que va acompanyar l’època victoriana i que Dickens, que, amb el seu pare a la presó, va haver de posar-se a treballar amb dotze anys en una empresa de betum en jornades interminables, va saber retratar com cap altre. El sistema de classes, la cruesa amb la qual la vida es presenta als més desfavorits i l’esperit de denúncia social són subjacents en un llibre ple de talent en el qual Dickens desplega una vegada més, com a ‘Oliver Twist’ o a l’autobiogràfica ‘David Copperfield’, el seu inconformisme cap a les injustícies d’un món imperfecte.

Dickens es rebel·la contra els greuges i ho fa amb la sagacitat d’una ploma afilada i perspicaç que arriba al cor del lector, i el fereix. La seva visió punxant i crítica de la realitat i la complexitat psicològica dels seus personatges, plasmada en diàlegs saborosos, fa de ‘Canción de Navidad en prosa’ un llibre que val la pena llegir, o rellegir, en aquesta època de bons propòsits que és el Nadal.

Cinc contes més

L’edició que llança Alba Editorial inclou cinc magnífics contes nadalencs més: ‘La Navidad cuando dejamos de ser niños’, ‘El cuento del pariente pobre’, ‘El cuento del niño’, ‘El cuento del colegial’ i ‘El cuento de Nadie’, tots publicats entre el 1851 i el 1853.

Notícies relacionades

Són històries que parlen del sentiment d’incontenible nostàlgia infantil que en els grans desperta el Nadal. «Hubo un tiempo en que, para la mayoría de nosotros, el día de Navidad envolvía nuestro limitado mundo como un anillo mágico y colmaba nuestros deseos y aspiraciones; aunaba diversiones hogareñas, afectos y sueños; reunía todo y a todos al amor de la lumbre; y dotaba de plenitud la pequeña imagen que resplandecía en nuestros brillantes ojos infantiles».

«Llegó otro tiempo, tal vez demasiado pronto, en el que nuestros pensamientos rebasaron ese estrecho límite; en el que nos faltaba una persona (muy querida, creíamos entonces, muy hermosa y totalmente perfecta) para que nuestra felicidad fuera completa [...]». Textos escrits amb la genialitat de Dickens que toquen la fibra sensible del lector.