CRÍTICA DE CINE

‘The Glorias’: les quatre edats feminisme

La pel·lícula reconstrueix quatre edats diferents de la carismàtica feminista Gloria Steinem

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

The Glorias * * *

Direcció:  Julie Taymor

Estrena:  18 de desembre del 2020

Julie Taymor (Estrena 18/12/20) * * *

En aquesta reconstrucció de la vida de Gloria Steinem, el títol en plural té un doble sentit. Primer incumbeix a totes aquelles dones que es van rebel·lar contra el jou patriarcal, la prohibició de l’avortament, la segregació racial i l’explotació laboral, les Glòries en general més enllà del traç de Gloria Steinem en particular.

Segon, perquè la seva estructura fa conviure la protagonista en quatre edats diferents, nena (Ryan Kiera Armstrong), adolescent (Lulu Wilson), jove (Alicia Vikander) i madura (Julianne Moore). No només veiem episodis concernents a cada una d’aquestes èpoques vitals, sinó que, en diversos plans, rodats en blanc i negre a l’interior d’un autobús, les quatre conviuen com a conjunt de tota una vida.

Notícies relacionades

 L’autobús també és important. Hi viatja inicialment la Gloria jove per terres índies. I la Gloria madura de ciutat en ciutat, de míting en míting. Perquè el film s’acull també a la metàfora vivencial del viatge, cosa que la protagonista heretarà del seu pare (Timothy Hutton), algú que mai no va voler estar massa temps al mateix lloc.

 En les fugues de la realitat hi apareixen el tornado i la bruixa d’‘El màgic d’Oz’, i aquesta fantasia combina bé amb la realitat: la presa de consciència del personatge, els seus viatges, l’agitació dels 60, la relació amb la seva mare malalta o la creació de ‘Ms.’, revista puntera de la segona onada feminista estatunidenca.