Mor Josep Pla-Narbona, un pioner del disseny gràfic

L’artista, de 92 anys, va ser Premi Nacional de Disseny i les seves obres formen part de les col·leccions del MoMa de Nova York, el Macba o el Museu del Disseny

barcelona/zentauroEPP.56211758_Josep_Pla-Narbona.201214160906.JPG

barcelona/zentauroEPP.56211758_Josep_Pla-Narbona.201214160906.JPG

3
Es llegeix en minuts

L’artista Josep Pla-Narbona, un dels pioners del disseny gràfic a Catalunya i Espanya, va morir aquest diumenge als 92 anys a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) després d’una llarga malaltia.

Pla-Narbona, que va ser membre fundador i primer president de la Grafistes-Agrupació FAD, associació de directors d’art i dissenyadors gràfics coneguda avui com ADG-FAD, va destacar com a dibuixant, gravador, escultor i pintor, i durant tota la seva carrera va compatibilitzar el disseny gràfic amb les disciplines artístiques. Premio Nacional de Disseny el 2004, un dels treballs que li va donar projecció internacional va ser un cartell que va crear per als Jocs Olímpics de Barcelona 92, a més de dissenyar altres cartells que s’han convertit en clàssics (Ronda de mort a Sinera, Les mosques, Sonimag, Nestlé).

Portades de revistes i llibres

Va ser també autor de nombroses portades de revistes i de llibres de reconeguts escriptors, com Espriu, Cela, Salinas o Dámaso Alonso, així com de la capçalera del desaparegut diari ‘Tele/eXpres’.

Josep Pla-Narbona va néixer a Barcelona el 1928 i va quedar orfe de pare i mare abans que comencés la guerra civil espanyola (1936). Els seus oncles se’n van fer càrrec i aviat es va posar de manifest el seu amor i aptitud per al dibuix.

Des de molt jove va treballar com a aprenent en tallers de dibuix publicitaris, amb J. Artigas i R. Fàbregas, mentre també estudiava a l’Escola d’Art i Oficis i al Conservatori de les Arts del Llibre, a Barcelona.

El 1956 va passar dos anys a l’agència Publicité R.L. Dupuy, a París, on va tenir l’oportunitat de conèixer el cèlebre cartellista francès Raymond Savignac.

Estudi propi a Barcelona

Va tornar a Barcelona el 1958 per establir el seu propi estudi i el 1960 i el 1961 va ser guardonat amb el premi Sant Jordi atorgat pel Cercle Artístic de Sant Lluc per a dibuix i pintura, respectivament. El 1961 va ser nomenat professor de Plàstica Publicitària a l’Escola Massana, i el 1962 va marxar a Suïssa per estudiar tècniques tipogràfiques i va treballar amb l’agència de publicitat Adolf Wirz de Zuric. El 1964 va promoure la creació dels premis Laus per als professionals del grafisme, la publicitat i la comunicació visual.

Pla-Narbona va ser el primer membre del país a ser admès a l’Alliance Graphique Internationale (AGI) i com a primer president del grup espanyol des de 1964 va organitzar el primer congrés d’AGI a Espanya, celebrat a Barcelona el 1971.

Els dissenys, dibuixos i gravats de Pla-Narbona han sigut exposats a Europa i Amèrica, incloent la primera exposició Biennal Internacional del Cartell a Varsòvia, la inauguració del Centre Lincoln, i l’Institut Americà d’Arts Gràfiques a Nova York (EUA).

En el MoMA i el Macba

El 1972 obra gràfica seva va ser acceptada a la col·lecció del MoMA de Nova York i també el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) té obres seves a la seva col·lecció.

Des de 1977 Josep Pla-Narbona es va dedicar principalment a les belles arts, especialment al gravat, la pintura i el dibuix.

El 2000 va rebre el Laus d’Honor de l’ADG-FAD; el 2001, el Premi de Disseny de l’AEPD (Associació Espanyola de Professionals del Disseny); el 2004, el Premi Nacional de Disseny i, el 2012, la Medalla d’Or del Cercle Artístic de Sant Lluc.

El 2013 va fer una important donació d’obra seva com a dissenyador gràfic al Museu del Disseny de Barcelona.

Notícies relacionades

Finalment, el 2019 va rebre la Creu de Sant Jordi per ser paladí en la seva disciplina, haver obert camins de generacions posteriors i haver aconseguit reconeixement internacional.

El galerista de Sant Cugat Josep Casals, la galeria del qual va allotjar una exposició de Pla-Narbona el 1995, ha destacat a EFE la seva condició de pioner del disseny gràfic a Catalunya i Espanya, així com de gran creador que va obrir el camí dels qui el van seguir en aquest camp. Ha recordat també que va ser amic del poeta Joan Brossa i que va col·laborar amb ell a les escultures d’aquest artista instal·lades en el centre de Barcelona. 

Temes:

Disseny