Propostes de regal i lectura

12 llibres il·lustrats recomanats per a aquest Nadal

Batman, mites i fantasies, paisatges de la postguerra, la guerra civil i la segona guerra mundial... tot en la selecció de títols per a aquestes festes

12 llibres il·lustrats recomanats per a aquest Nadal
5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els millors pinzells de la il·lustració se succeeixen en les novetats de cara a aquest Nadal, així com elaborats llibres il·lustrats que uneixen fotografia i desplegament gràfic. Noms com Batman, visions de la Barcelona de postguerra, la guerra civil o la segona guerra mundial, o mons imaginaris i éssers de fantasia protagonitzen els millors títols per regalar o autoregalar-se.

CANCIÓN DE NAVIDAD EN PROSA Y OTROS CUENTOS NAVIDEÑOS. Charles Dickens / Arthur Rackham. Alba Editorial. 22 €. L’avar senyor Scrooge torna a casa per Nadal a les pàgines d’aquesta cuidada edició del clàssic i ho fa acompanyat no només dels esperits del Nadal passat, present i futur sinó també de les imperdibles il·lustracions en color d’Arthur Rackham de 1915. De propina, cinc dels relats menys coneguts de Dickens entorn d’aquestes festes.  

LA SEGUNDA GUERRA MUNDIAL. UNA HISTORIA GRÁFICA. Antony Beevor / Eugènia Anglès i Gonzalo Pontón. Pasado & Presente. 39 €. Més de 2.000 il·lustracions a carbonet d’Eugènia Anglès componen aquesta monumental reconversió en assaig gràfic d’un dels llibres de referència de l’historiador Antony Beevor, qui ha revisat al detall imatges i textos, aquests últims, adaptats per Pontón. Una manera d’acostar la història, bèl·lica però també humana, a aquells que tenen mandra d’enfrontar-se a un llibre amb massa lletra. 

DE RATONES Y HOMBRES. John Steinbeck / Rébecca Dautremer. Edelvives. 38,75 €. L’obra del Nobel, passada pel portentós pinzell de l’autora francesa, que torna a brodar un cuidadíssim volum de més de 400 pàgines il·lustrades, en les quals ha utilitzat una paleta de 74 llapis de colors i guaixos per viatjar als anys 30, als Estats Units de la Gran Depressió: bordells, esclaus, misèria, jazz, la vida als ranxos...

BATMAN. LA HISTORIA DEFINITIVA... Andrew Farago i Gina McIntyre. Norma. 69,95 €. ‘La historia definitiva del Caballero Oscuro en el cómic, el cine y más allá’: així resa el subtítol d’aquesta monumental i llaminera edició de gran format, un autèntic tiberi visual d’il·lustracions i fotografies repuntat de pestanyes, documents extraïbles exclusius, desplegables i ‘gadgets’. Un luxe irresistible per a qualsevol seguidor de l’Home ratpenat. 

LA VIDA IL·LUSTRADA. Lisa Aisato. B de Blok. 26,95 €. La infància, l’adolescència, la joventut, la vida adulta, la maduresa, la jubilació, el final... il·lustració a il·lustració, i frase a frase, transcorre tota una vida per les pàgines d’aquest màgic àlbum, elegit pels llibreters noruecs com el millor llibre del 2019, de l’autora de ‘La nena que va salvar els llibres’.

ATLAS DE LAS ISLAS IMAGINARIAS. Huw Lewis-Jones (Ed.). Libros del Zorro Rojo. 26,90 €. / ATLAS DE INFORTUNIOS EN EL MAR. Cyril Hofstein. Geoplaneta. 23,95 €. Si els va agradar ‘Atles d’illes remotes’, de Judith Schalansky (Nòrdica – Capità Swing) no deixin passar aquestes dues oportunitats. Al primer àlbum, 68 il·lustradors proposen un viatge al seu arxipèlag somiat cartografiat amb ploma i pinzell. En el segon, dins de la nombrosa col·lecció d’imaginatius atles de Geoplaneta, més de 30 històries de naufragis, descobriments i misteris que encara intriguen els marins.  

30 PAISAJES DE LA GUERRA CIVIL. Eladio Romero i Alberto de Frutos. Larousse. 35,90 €. Avisen els autors que aquesta no és una història de la guerra civil. És més aviat una foto fixa de 30 escenaris diferents i en moments concrets del conflicte, com la Barcelona en els primers dies de l’alçament, la batalla de Belchite o la caiguda de Madrid. Un atractiu àlbum visual i dinàmic en el qual se succeeixen els testimonis directes, les referències bibliogràfiques, els mapes i les cronologies.

DONES EN L’ART. Rachel Ignotofsky. Capità Swing i Nòrdica. 25 €. Amb el subtítol de ‘50 intrèpides creadores que van inspirar el món’ arriba aquest nou àlbum marca de la casa d’aquesta il·lustradora nord-americana després de ‘Dones de ciència’, ‘Dones en l’esport’ o ‘Quadern de ciència’. Un homenatge a escultores, pintores, fotògrafes, dissenyadores i arquitectes... algunes de famoses, com Frida Khalo i Lee Miller, però d’altres encara per reivindicar, com Harriet Powers, una brodadora de vànoves del segle XIX.  

ODISEA. Homero / Calpurnio. Blackie Books. 24,90 €. Impagable aquesta reinventada versió de Samuel Butler de l’obra homèrica, repuntada amb 500 il·lustracions del creador de Cuttlas, dins de la nova col·lecció ‘clàssics alliberats’ de Blackie, enriquida amb ‘La versió de Penèlope’, de Margaret Atwood i comentaris de Nick Cave, Dante, Kafka, La Fontaine, Josep Pla o Ovidi. I d’aquest últim, una altra proposta, ‘Heroidas’, les cartes d’amor de les heroïnes homèriques i clàssiques, il·lustrada per Paula Bonet (a Univers i, en castellà, a Catedral. 18 €), que també rescata SM com ‘Cartes de les heroïnes’, amb dibuixos d’Ana Santos (14,94 €) per a més grans de 14 anys.

LOS SECRETOS DE LAS BRUJAS. J. Légére, E. Whyte i Laura Pérez. Errata Naturae. 19 €. / BRUJAS. GUERRERAS. DIOSAS. Kate Hodges i H.Lee-Merrion. Libros del Zorro Rojo. 23,90 €. Dos acostaments gràfics al món i la història de la bruixeria, el primer a càrrec de la il·lustradora Laura Pérez (primer premi Ojo Crítico de còmic); el segon, amb un enfocament que fusiona feminisme i mitologia. Tots dos reivindiquen la figura de les dones que durant segles han sigut perseguides o demonitzades en societats patriarcals.

Notícies relacionades

CUANDO LA RIQUEZA SE CODEABA CON EL HAMBRE. Paco Villar. Ajuntament de Barcelona. 20 €. La Barcelona de postguerra era tant la de les sales de festa, salons de te, cines, i ‘music-halls’, com la dels prostíbuls, l’estraperlo i la misèria. Villar, autor de títols lligats a la capital catalana com ‘Historia y leyenda del Barrio Chino', 'La criolla' o 'La ciudad de los cafés’, aconsegueix un fresc de la vida nocturna i la doble moral de l’època esquitxat de fotografies impagables.

MAPAS DEL CRIMEN. Drew Gray. Siruela. 29,95 €. De 1811 a 1911, aquest historiador britànic ha disseccionat com un CSI un centenar de crus assassinats i crims que van commocionar la societat de l’època. Ho ha fet amb profusió de fotos, retalls de premsa, informes policials, mapes i il·lustracions que el converteixen en un singular volum que revela els inicis de la investigació policial.