Drama

‘Madame Curie’: un ‘biopic’ radioactiu

La directora Marjane Satrapi construeix aquesta pel·lícula a partir del record i de l’anticipació

madame curie / periodico

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

‘Madame Curie’

Directora:  Marjane Satrapi

Any:  2019

Dia d’estrena:  4 de desembre del 2020

   ★★★

El millor d’aquest nou ‘biopic’ sobre Marie Curie rau en la seva estructura. El títol original del film és ‘Radioactive’, així que és tant un ‘biopic’ sobre la dona que va descobrir la radioactivitat com un film sobre el seu ús científic, mèdic i militar.

Notícies relacionades

 Marjane Satrapi, que del dibuix dels seus còmics en blanc i negre sobre les condicions de vida a l’Iran ha passat a convertir-se en una directora cinematogràfica tot terreny,construeix aquesta pel·lícula a partir del record i de l’anticipació. El relat comença quan Curie es troba a les portes de la mort. Els seus records, o les evocacions selectives que la directora fa de les seves vivències, tant les personals (la relació amb Pierre Curie, la mort d’aquest, els amors amb un dels seus ajudants, condemnats per la societat benpensant de l’època) com les científiques (dos premis Nobel, enfrontament amb el patriarcat universitari), es combinen amb inserts ‘en el futur’ d’algunes utilitzacions de la radioactivitat: el nen que rep radioteràpia contra el càncer als anys 50, la bomba que cau sobre Hiroshima o les proves portades a terme pel Govern nord-americà a Nevada el 1961.

Aquesta estimable estructura és obra de Jack Thorne, brillant guionista de la sèrie de televisió ‘The eddy’. Satrapi roda amb elegància, però amb fredor, i Rosamund Pike hi posa la resta.