OBITUARI

David Prowse, el cos i només el cos de Darth Vader

Mor als 85 anys l'actor i campió d'halterofília que va donar cos, però no veu ni rostre, al famós brivall galàctic

20201129 528278 darthvaderacte 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

A la seva manera, l’actor britànic David Prowse es va convertir en un dels ‘outsiders’ més icònics de la història del cine. Quan George Lucas es va fixar en ell per embotir-lo dins del vestit de Darth Vader en ‘La guerra de les galàxies’, les portes cinematogràfiques per a qui fora campió d’halterofília semblava que s’obrien de bat a bat. Però Lucas li va jugar dues males passades. Sense que Prowse ho sabés, el director va decidir substituir la seva veu per la de James Earl Jones, tan o més icònica que el vestit i la màscara negra del brivall de les galàxies: en la mitologia de la saga, és més famosa la veu d’Earl Jones que el cos de Prowse. La segona jugada del destí va arribar amb el que havia de ser el minut de glòria de Prowse. Al morir Vader en ‘El retorn del Jedi’ (1983), el seu fill, Luke, li treia la màscara, però Lucas, de nou, va decidir utilitzar un altre actor (Sebastian Shaw) en aquest únic pla.

Així que Prowse va ser el cos, però no la cara ni la veu, d’un dels personatges fundacionals de ‘Star wars’.

Personatge de Darth Vader / EUROPA PRESS

Però hi va haver un abans i un després en la seva carrera. Nascut a Bristol el 1935 i mort ahir diumenge, als 85 anys, a conseqüència d’una breu malaltia, Prowse gaudia de certa popularitat al Regne Unit per protagonitzar una campanya educativa destinada a conscienciar els nens de la seguretat al travessar el carrer. El 2000, Prowse va rebre l’Ordre de l’Imperi Britànic per aquesta comesa. El seu físic li va servir per encarnar el monstre de Frankenstein en dues produccions Hammer, ‘The horror of Frankenstein’ (1970) i ‘Frankenstein and the monster from hell’ (1974). Va intervenir en un altre film de la productora britànica especialitzada en el cine de terror, ‘El circo de los vampiros’ (1972). En aquesta etapa pre-‘Star wars’, va encarnar un minotaure en dos episodis de ‘Doctor Who’ i va incorporar en ‘La taronja mecànica’ (1971) el massís guardaespatlles de l’escriptor paralític que es venja de Malcolm MacDowell al film d’Stanley Kubrick.

Notícies relacionades

Representar Darth Vader tampoc li va suposar un salt qualitatiu, ja que va continuar intervenint en petits papers en produccions discretes, però va fer altres comeses fonamentals a l’ombra, com el de supervisar els entrenaments físics de Christopher Reeve quan aquest va ser escollit per interpretar Superman. En el 2015, els realitzadors mallorquins Toni Bestard i Marcos Cabotá el van entrevistar per el documental ‘I am your father’, en el que queda clar que la decisió de prescindir del seu rostre en la mort de Darth Vader el va marcar de per vida.

 

Temes:

Star Wars Cine