PATRIMONI DE LA HUMANITAT

Aprovat un polèmic túnel al costat de les restes arqueològiques de Stonehenge

El projecte ha despertat les crítiques d'arqueòlegs i organitzacions no governamentals davant els irreparables danys a les zones prehistòriques que pot comportar l'excavació

zentauroepp55847384 icult stonehenge201113174736

zentauroepp55847384 icult stonehenge201113174736 / NEIL HALL

1
Es llegeix en minuts

El Govern britànic va aprovar un polèmic projecte consistent a construir un túnel de carretera per alleujar la congestió del trànsit a prop de les famoses restes arqueològiques de Stonehenge, malgrat la forta oposició de científics i druides. Situat a uns 140 km a l’est de Londres, aquest lloc classificat com a Patrimoni Mundial per la UNESCO consisteix en diversos conjunts concèntrics d’enormes pedres, alguns de 5.000 anys d’antiguitat, i atrau cada any 1,6 milions de visitants.

El ministre de Transport, Grant Shapps, va aprovar dijous el projecte, estimat en 1.700 milions de lliures (2.240 milions de dòlars, 1.900 milions d’euros) per perforar un túnel que reemplaci l’actual carretera que passa a menys de 165 metres de les restes megalítiques i permet que els conductors les vegin.

Notícies relacionades

És una «decisió escandalosa i vergonyosa», va afirmar Tom Holland, de l’Aliança Stonehenge, que inclou arqueòlegs i organitzacions no governamentals, denunciant aquesta és «una gran incisió de formigó i quitrà enmig del més preuat dels paisatges prehistòrics del Regne Unit». Els detractors del projecte denuncien que, tot i que el túnel no passaria directament sota les pedres, les seves entrades es construiran dins del lloc arqueològic i l’excavació podria danyar les zones prehistòriques. La carretera existent es considera massa estreta per al nivell actual de trànsit i segons l’empresa governamental d’autopistes Highways England circular-hi és un malson diari per a molts automobilistes. El túnel, que tindrà uns 3,3 km de llarg, estarà en el seu punt més pròxim a 200 metres de Stonehenge, assegura Highways England.

També els druides van organitzar protestes contra el projecte, que passaria pel que ells consideren un lloc sagrat. Però l’organització que gestiona Stonehenge, English Heritage, va acollir amb satisfacció la decisió, assegurant que el túnel li permetrà «tornar a connectar-se finalment amb el paisatge prehistòric en el qual es troba». 

Temes:

Patrimoni