FET UN CRIST

Palència ja té el seu desastre restaurador: un relleu a l'estil 'Ecce homo'

Les imatges de la reconstrucció, feta fa més d'una dècada, recorden a la destrossa feta a la localitat saragossana de Borja el 2012

zentauroepp55837888 palencia  11 11 2020   el descubrimiento de la cuestionable 201111174340

zentauroepp55837888 palencia 11 11 2020 el descubrimiento de la cuestionable 201111174340 / Xavi Ramos

2
Es llegeix en minuts
Laura Cañabate

La seu principal d’Unicaja –antiga Federació catòlica agrària– allotja a la seva façana el nou ‘Ecce homo’ de Palència. L’edifici, situat en un dels carrers més transitades de la ciutat –el carrer Mayor–, va haver de ser sotmès a un procés de restauració, ja que una de les figures que adornen la façana havia perdut el cap. La grotesca imatge que ha quedat ha fet que es conegui l’estàtua com l’‘Ecce homo de Palència’.

Tot i que la restauració té més d’una dècada, l’artista de Palència Antonio Capel va donar la veu d’alarma dissabte passat a través de la seva pàgina de Facebook, quan va portar a col·lació la «pícia», segons les seves pròpies paraules, que havien fet amb l’escultura. 

L’‘Ecce Homo’ de Palència

Les imatges han corregut com la pólvora a les xarxes socials, que han qualificat la destrossa com ‘El nou Ecce homo’ de Palència.

Una història que es repeteix

Una imatge que recorda a la que es va viure a Borja (Saragossa) l’any 2012, quan Cecilia Jiménez, una octogenária del municipi, es va encarregar de restaurar l’‘Ecce homo’ del santuari de la Misericòrdia i el va deixar ‘fet un quadro’. Des d’aleshores es coneix com ‘fer un Ecce homo’ espatllar qualsevol peça artística.

Notícies relacionades

Un altre ‘Ecce homo’ sonat va ser el del 2018 de la imatge de San Jorge, de la capella del mateix nom, situada als exteriors de l’Església de San Miguel d’Estella-Lizarra, a Navarra: el San Jorge de Estella, una escultura del segle XVI, va quedar amb prou feines reconeixible.

Eco a ‘The Guardian’

La notícia ha arribat fins a la premsa anglesa, que ha publicat al diari ‘The Guardian’ les imatges de l’estàtua restaurada, titulant l’article com: «Spanish statue bodge-up is a new rival to Borja's Monkey Christ», que es tradueix com «Una restauració a Palència pretén fer-li la competència al famós ‘Ecce homo’ de Borja».