GUARDÓ

Francesc Serés guanya el premi Proa amb una novel·la «contemporània i de proximitat»

L'escriptor lleidatà narra a 'La casa de foc' l'arribada d'un personatge desubicat a una salvatge vall de la Garrotxa

zentauroepp55730249 icult201103130010

zentauroepp55730249 icult201103130010

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny

L’escriptor Francesc Serés ha guanyat el premi Proa de novel·la amb ‘La casa de foc’, una obra «contemporània i de proximitat» situada en una vall de la Garrotxa més salvatge. L’autor lleidatà s’emporta la segona edició d’aquest guardó –la primera va ser per a Jordi Nopca–, dotat amb 40.000 euros, amb la seva tornada després de sis anys sense publicar (’La pell de la frontera’, 2014). Per Serés aquesta obra «ha sigut un espai de llibertat enmig de tants canvis socials i polítics». ‘La casa de foc’, novel·la de 600 pàgines, sortirà a la venda el pròxim 11 de novembre. 

La nova obra de Serés (Saidí, 1972) està ambientada a la poc coneguda vall del Ser (Garrotxa), «un lloc amb molta natura, llocs gairebé inaccessibles», segons ha explicat l’autor, bon coneixedor de la zona perquè hi viu. Circumstàncies que l’han portat a fer «literatura de tres metres» amb personatges reals, que bé es podran reconèixer a les seves pàgines malgrat que aquest hagi canviat noms i espais. «Necessito sempre la proximitat, però no s’acosta a l’autoficció», aclareix.

Notícies relacionades

A ‘La casa de foc’ un professor arriba –el 2007– com un nàufrag a la vall, en plena crisi, desubicada, expulsada i forçada a ressituar-se. I aterra en un lloc amb vida prèvia, «amb una família totèmica de l’àrea», que ell intentarà comprendre: com és l’espai i la gent que l’habita. A partir d’allà, els autòctons agafen protagonisme en la trama. «Com viu aquesta gent i les seves vivències», aclareix. Sense ser una novel·la de misteri o policíaca, Serés crea un món d’intriga i omple de preguntes el lector en un llibre que és «una celebració però també un petit homenatge a un temps que per mi és com una petita càpsula». «Es tracta d’una novel·la contemporània i la gràcia d’actualitzar el relat és que pots posar-ho en joc amb el que ens passa avui, en la nostra societat capitalista, en la qual cal tenir una vida completa i plena perquè, així, ningú et pugui dir que el teu pas per aquest món ha sigut insatisfactori», ha afegit sobre l’obra.

La carrera de Serés, amb llarga trajectòria com a articulista en premsa, compta amb obres com ‘La força de la gravetat’ (2006) i ‘Contes russos’ (2009), i actualment és el director de la Residència Faber d’Olot i cap de l’àrea de creació de l’Institut Ramon Llull. Anteriorment, va ser guardonat amb els premis Nacional de Literatura i el premi Ciutat de Barcelona. I ara s’hi afegeix el premi Proa (del Grup 62), en una edició en què s’han presentat un total de 41 obres inèdites en català. Un guardó que va néixer per «impulsar l’excel·lència, la renovació i el reconeixement de la literatura catalana».