CULTURA I CORONAVIRUS

L'alcaldessa de París reclama als ciutadans que no comprin a Amazon

Anne Hidalgo exigeix la reobertura de les llibreries, obligades a tancar un mes pel confinament

zentauroepp55688677 icult201102171913

zentauroepp55688677 icult201102171913 / STEPHANE DE SAKUTIN

2
Es llegeix en minuts

L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, va reclamar aquest dilluns la reobertura de les llibreries a França, obligades a tancar pel confinament d’un mes imposat divendres passat, i va demanar als parisencs que no comprin a Amazon perquè suposa «la mort del petit comerç».

«No compreu a Amazon, és la mort de les llibreries i del comerç de proximitat», va dir en declaracions a la premsa, davant la qual va recordar que la major part de les 550 llibreries independents de la ciutat han posat en marxa un sistema de recollida que permet reservar per internet i recuperar a la botiga.

Hidalgo va explicar que junt amb els alcaldes de diverses grans ciutats del país han enviat una petició al Govern nacional per reobrir aquests comerços, abans del termini de dues setmanes que estudia l’Executiu per contemplar una possible reobertura de certs negocis.

Decrets anul·lats per la justícia

Després que diversos ajuntaments del país publiquessin aquest cap de setmana un decret per autoritzar-ne l’obertura, decisió directament anul·lada per la justícia, Hidalgo va insistir que vol fer les coses «dins de la llei» i va assegurar que els llibreters li han donat suport en la seva demanda escrita a l’Executiu.

«Un decret [permetent la reobertura a París] hauria sigut directament anul·lat i els hauria posat en dificultats», va apuntar.

En un comunicat de l’ajuntament de dijous, la responsable de Cultura del consistori, Carine Rolland, va insistir que des de la institució consideraven la cultura com un «bé comú essencial», i per això van sol·licitar ja en un primer moment l’obertura d’establiments culturals, entre els quals les biblioteques.

Única connexió possible amb la cultura

Notícies relacionades

A França, el Govern ha permès als comerços no essencials que obrin els anomenats serveis de ‘click and collect’, cosa que facilita la venda per internet o correu electrònic i que més tard el client pot recuperar a la botiga sense entrar dins del negoci. Una petició en línia feta per diversos sindicats i firmada per prop de 200.000 persones reclama que les llibreries siguin considerades com a essencials perquè es permeti que es reobrin, per ser a més l’única connexió amb la cultura que hi pot haver en un moment en què cine, teatre i espectacles han hagut també de ser anul·lats.

Des d’aquest dilluns i fins aleshores tindrà lloc l’operació ‘Rallumez les feux’ (Torneu a encendre els llums) de les llibreries, en la qual cada dia un escriptor, com aquest dilluns Sylvain Tesson junt amb Hidalgo, en visitarà una per mostrar el seu recolzament.