Dos olis surrealistes de Dalí se subhasten per 9 milions d'euros a Londres

A les obres, d'inspiració freudiana i pintades durant la guerra civil, les siluetes humanes emmarquen sengles paisatges habitats per roques, arbres desfigurats i altres motius onírics

Dos olis surrealistes de Dalí se subhasten per 9 milions d'euros a Londres

DPA via Europa Press

Es llegeix en minuts

El Periódico

L’obra surrealista del pintor espanyol Salvador Dalí ‘Couple aux têtes pleines de nuages’ (que es podria traduir com a ‘Parella amb el cap ple de núvols’) (1937), un conjunt de dos olis en forma de siluetes humanes, s’ha venut aquest dijous a Londres per 8,17 milions de lliures (9,03 milions d’euros).

El treball, que procedeix de la col·lecció del compositor italià Giacinto Scelsi, sortia per primera vegada a la venda en el marc d’una sessió a la casa de subhastes Bonhams, dedicada a l’art impressionista i modern.

Es tracta d’una obra d’inspiració freudiana en què les siluetes humanes emmarquen sengles paisatges habitats per roques, arbres desfigurats i altres motius onírics.

Les pintures van ser creades per Dalí en plena guerra civil espanyola, en una etapa vital de gran intensitat emocional, i en un dels períodes àlgids del surrealisme.

Primera exhibició en solitari de l’espanyol a París

La relació de l’espanyol amb els surrealistes francesos havia sigut estreta des de la seva primera exhibició en solitari a París, el novembre de 1929, amb un catàleg que incloïa un prefaci del poeta André Breton.

«És potser, amb Dalí, la primera ocasió en què les finestres de la ment s’han obert de bat a bat», va escriure l’autor surrealista.

Notícies relacionades

El pintor es va veure profundament influït des d’aleshores per aquest grup, influït al seu torn per les teories sobre l’inconscient i els somnis del psicoanalista Sigmund Freud.

‘Couple aux têtes pleines de nuages’ és un exemple dels paisatges onírics que va plasmar Dalí en les seves teles sota aquestes influències i constitueix una de les obres «més emocionants» de l’autor que han sortit al mercat, ha assegurat en un comunicat India Phillips, responsable del departament d’Art Impressionista i Modern de Bonhams.