LA GRAN CITA DEL CINE FANTÀSTIC
'Possessor' impacta en la competició de Sitges
El director Brandon Cronenberg confirma el seu talent amb un torbador i sagnant 'tecnothriller' que hauria de tenir premi

zentauroepp55383640 icult201012174105 /
Si queda una mica de justícia còsmica al món, el director Brandon Cronenberg rebrà aquest any algun premi per part del festival de Sitges, com ja va aconseguir al 2012 amb ‘Antiviral’. Llavors van ser, per ser precisos, premis: el Citizen Kane al millor director novell i el premi del Jurat Carnet Jove a la millor pel·lícula de la secció oficial.
Amb el seu segon llarg, ‘Possessor’, Cronenberg confirma el que ja s’intuïa llavors: que malgrat moure’s en territoris pròxims a l’obra del seu pare, David Cronenberg, compta amb una personalitat pròpia, fins i tot més cerebral; o que igual li costava menys pel·lícules que al seu progenitor arribar a la més indiscutible brillantor formal.
Els vuit anys d’espera han valgut la pena: ‘Possessor’ és un ‘tecnothriller’ visualment esplèndid i temàticament trencador que elucubra sense retòrica, sense sobreexplicacions, sobre la intrusió de la tecnologia en les nostres vides, els desitjos reprimits o la inesgotable qüestió de la identitat. Amb un personatge central fascinant: l’assassina a sou Tasya Vos (Andrea Riseborough), agent estrella d’una companyia que cola els seus sicaris en cossos aliens a través d’implants cerebrals.
Un treball així fa efecte en qualsevol. Vos gairebé no es coneix. Però accepta un nou encàrrec: assassinar el CEO d’una companyia de processament de dades, John Parse (Sean Bean), i de passada la seva filla Ava (Tuppence Middleton), a través del seu nòvio (Christopher Abbott); del seu cos, de la seva consciència. Gairebé més que un ‘thriller’ conspiranoic, ‘Possessor’ és un violent drama sobre psiques fragmentades, violades o compartides.
Violent o hiperviolent: ‘Possessor’ s’ha vist en versió ‘uncut’ (sense talls), en principi l’única que existeix. Si hi ha una futura versió amb talls, no tindrà sentit, perquè en l’univers de Cronenberg tot el que xoca, ja siguin explosions ‘gore’ o ereccions, és essencial.
La invasió domèstica del clímax es pateix més que les propostes per ‘The owners’, de Julius Berg, i ‘Becky’, de Jonathan Milott i Cary Murnion: aquestes dues pel·lícules estan més dissenyades per a la diversió innocent que la desorientació total. La segona resulta més efectiva, sobretot pel seu estil cinètic, però també per la grandesa de Lulu Wilson com a fera adolescent i Kevin James com a nèmesi neonazi.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Compareixença per la corrupció al PSOE Illa rebutja qualsevol vinculació amb el cas Cerdán i promet una nova llei d'alertadors per a aquest any
- MALALTIES Llum verda a l’ajuda directa per garantir cures professionals 24 hores pacients amb ELA en fase avançada
- Tribunals Un jutge ordena desnonar el pis de la Fundació Montserrat Caballé per impagament del lloguer
- Reconeixement La Unesco selecciona Barcelona com a capital mundial de l’arquitectura per al 2026
- Estudi científic Catalunya va ser l’últim paradís europeu dels dinosaures carnívors just abans de la seva extinció