OBITUARI

Mor el dibuixant satíric Fer als 71 anys

L'humorista gràfic havia sigut director d''El Jueves' i actualment publicava a 'El Punt Avui'

jmdiaz18990540 barcelona   2012 04 25    bcn   el  dibujante fer   durante 200914142059

jmdiaz18990540 barcelona 2012 04 25 bcn el dibujante fer durante 200914142059

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan el maig passat moria Juste de NinFer el va homenatjar amb una vinyeta de comiat en què aquest arribava al cel, on era rebut pel seu col·lega Perich i per l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán. Ara probablement siguin ells els que el rebin a ell a l’Olimp dels dibuixants i humoristes gràfics. Fer, que va ser director de revistes satíriques com ‘El Papus’ i ‘El Jueves’, en la qual va crear sèries com ara ‘Puti Club’ i ‘Historias fermosas’, ha mort aquest dilluns als 71 anys sense haver deixat anar el llapis ni el seu humor satíric fins a l’última vinyeta, que ha publicat avui mateix a ‘El Punt Avui’.  

Fer, nascut José Antonio Fernández Fernández a Mansilla de las Mulas (Lleó) el 1949, va arribar als quatre anys a Mollet del Vallès amb la seva família. Llicenciat en Història, va ser mentre feia classes com a professor en un institut de Barcelona quan va decidir acudir a diverses publicacions per presentar els seus acudits gràfics, i en va començar a publicar els primers anys 70 a la revista ‘Patufet’ i al setmanari d’humor per a adults ‘Mata Ratos’. 

Va ser Perich, que seria el seu bon amic, qui el va acabar batejant com a Fer, firma artística que ja no abandonaria, al fixar-se en el seu doble cognom Fernández. Amb Perich va compartir pàgines en l’època, igual que amb altres històrics com ara Conti, Peñarroya i Escobar, i amb els llavors més joves Romeu, Alfonso López, Tom i Ivà.  

Abans de començar a col·laborar, el 1976, a ‘El Papus’, ja havia fet gala del seu humor càustic i satíric en diaris com  ‘La Prensa’ i ‘El Correo Catalán’. A ‘El Papus’ va crear sèries com ‘El castillo’ i va arribar a a dirigir la revista durant tres anys, abandonat ja el seu treball de professor. Era el 1981 quan va entrar a ‘El Jueves’, setmanari del qual també va ser director durant diversos anys, començant el 1987 la seva col·laboració diària per al llavors diari ‘Avui’, agafant el relleu de Cesc. Revistes dedicades a l’esport, com ‘Barrabás’, ‘Don Balón’ i la francesa ‘Ballon Mag’, han publicat les seves vinyetes humorístiques, així com publicacions d’actualitat general, com ‘El Temps’ i ‘Tribuna de Actualidad’. 

Premi Gat Perich

Notícies relacionades

Reconegut amb reconeixements com el Premi Ivà al Millor Historietista (1996), una Creu de Sant Jordi (2018), el nomenament com a Catedràtic d’Humor per la Universitat d’Alcalá de Henares de Madrid (1997) també va rebre el premi Gat Perich el 2005, un guardó que el mateix Fer va crear el 1996 en homenatge i record al seu gran amic Perich i la concessió del qual ha continuat impulsant en els últims anys. 

Amb els seus dibuixos i el seu humor i oferint la seva visió sobre l’actualitat també va participar en diverses campanyes solidàries i en programes radiofònics com ‘La transmissió d’en Puyal’ i ‘El matí de Catalunya Ràdio’.