el raper ha mort als 48 anys

El món de la cultura s'acomiada de Jota Mayúscula

Desenes de personalitats del món de la cultura han volgut rendir particulars homenatges al difunt cantant i productor

zentauroepp3515251 icult200911104607

zentauroepp3515251 icult200911104607

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Jesús Bibang González, més conegut com a Jota Mayúscula, ha mort aquest divendres, segons ha comunicat a Twitter Radio 3, on el músic dirigia des de fa més de dues dècades el programa ‘El Rimadero’. Va formar part d’«El club dels poetes violents» (posteriorment CPV) i va iniciar una carrera com a locutor i director el 1998 amb la posada en marxa de’‘El Rimadero’, a Radio 3. Després de la seva mort sobtada aquest divendres als 48 anys, personalitats del món de la música, la cultura i fins i tot la política han volgut rendir-li homenatge. 

El vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, s’ha acomiadat del músic lamentant la mort d’«un dels pioners del rap a Espanya». «El hip-hop que avui podem escoltar aquí, no seria possible sense Jota Mayúscula. Una abraçada enorme als seus amics i familiars. Fins sempre», ha escrit a les seves xarxes socials. Les condolences del polític s’han sumat a les nombroses mostres d’afecte d’altres músics espanyols recollides per Europa Press cap a la figura del productor.

Igualment, la delegada de Cultura de l’Ajuntament de Madrid, Andrea Levy, s’ha acomiadat a Twitter del ‘dj’. «Avui ens ha deixat Jota Mayúscula, un dels pares del rap a Espanya. Diverses generacions han crescut amb les seves rimes amb Madrid com a teló de fons. Gràcies a ‘El Rimadero’ (Radio 3) ens va ensenyar la seva manera enginyosa d’unir i relatar la música i paraula», ha escrit en el seu compte de Twitter.

Els col·legues de l’artista també s’han volgut acomiadar d’ell, com per exemple els integrants de Violadores del Verso, banda saragossana amb la qual el músic va arribar a col·laborar. «Des del primer dia em va obrir les portes de casa seva al carrer Conchas i em va brindar la seva protecció a Madrid. Érem molt amics. Jo anava a Madrid i tornava a Saragossa parlant com Jota. De fet, encara conservo coses seves en la meva manera de parlar. M’encantava estar amb ell», ha recordat Kase O.

El cantant de Violadores del Verso ha recordat alguna anècdota amb Jota Mayúscula. «Reia molt amb les seves històries i sempre em posava al dia tant de rap com d’històries de carrer de Madrid. Sé que m’estimava molt. Sempre m’ho va demostrar. I jo a ell. Són molts records, dels bons vells temps. Una pèrdua molt gran. Un gran amic fins al final», ha lamentat.

Mentre Sho-Hai donava «gràcies per tot» a Jota Mayúscula acompanyat d’un «descansa en pau», R de Rumba li ha donat les gràcies per «compartir sempre de cor». «Ets i seguiràs sent un pilar fonamental de la nostra cultura. Mai t’oblidarem, Jota. Descansa en pau», ha assenyalat l’excomponent de Violadores del Verso.

Comiats del món del rap

El també raper Haze ha escrit a la seva xarxa social que feia «quinze minuts que plorava». «No era el meu germà, ni el meu amic, ni tan sols un conegut. No obstant, va estar en els inicis durs, en l’arrel, en l’origen del hip-hop espanyol. Ha mort Jota Mayúscula, presentador durant dècades d’‘El Rimadero’... ‘¡Locoooo!’ Descansa en pau», ha apuntat.

El raper Frank T ha reconegut que ha sigut «una nit molt dura» i ha demanat a Jota Mayúscula: «puja els greus allà on vagis». El productor Locus també ha ressaltat que «despertar amb la notícia de la mort d’un amic sempre és horrible». «Jota Mayúscula era un company, algú amb qui vaig compartir somnis i amor per la música. Aquesta nit, una part de la història del hip-hop espanyol se n’ha anat per sempre», ha comentat.

Els Chikos del Maíz han qualificat el músic com «un dels pioners, un dels primers a fer hip-hop» a Espanya. «Molts, de joves, desitjàvem que arribés dissabte per escoltar els temassos que treia. Una abraçada forta a familiars i amics. Respectes a la família CPV», han escrit.

Notícies relacionades

Altres músics com Pepo Márquez (The Secret Society) han afirmat que sense Jota Mayúscula «és impossible entendre el rap a Espanya». «Per molts motius, això és un cop dolorosíssim. Respecte i condolences a la seva família i als seus amics. La vida ha perdut greus», ha assenyalat el músic. L’exintegrant d’El Niño Gusano, Sergio Vinadé, ha enviat també «una abraçada enorme a tota la família del hip-hop».

Així mateix, des de la SGAE s’ha remarcat el «dol en el món del rap». «Músic, productor i presentador radiofònic, era un referent del hip-hop al nostre país des dels anys 90. Vivia la música i la música era la seva vida. Les nostres condolences als seus pròxims», ha escrit l’entitat.

Temes:

Música