QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Últims dies per disfrutar dels concerts al Castell de Montjuïc

Inclouen un tribut a Black Sabbath, La Guapachosa, la cantautora Carla Serrat o el doo wop de Velvet Candles

Part de la recaptació es destina a ajudar les sales musicals que tenen més dificultats per sobreviure

Clara Peya, Fectival sala Barcelona,   , Castell de Montjuic, Barcelona, 2 de Juliol del 2020

Clara Peya, Fectival sala Barcelona, , Castell de Montjuic, Barcelona, 2 de Juliol del 2020 / Carles Rodriguez (carles rodriguez)

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Una de les millors experiències d’aquest estiu ha sigut la sèrie de concerts que han tingut lloc al Castell de Montjuïc inclosos en el cicle Sala BCN, que ara encara la seva recta final i que se celebren de dijous a diumenge al Pati d’Armes, així que encara teniu uns dies per disfrutar-los. Recordem que els preus oscil·len entre els 12 i 15 euros, i part de la recaptació es dedicarà a ajudar els locals musicals més petits, que tenen més dificultats per sobreviure. Cal afanyar-se a aconseguir les entrades, ja que, lògicament, l’aforament és limitat a 400 persones cada nit i s’esgoten ràpidament. Les portes s’obren a les 20 hores per donar temps que la gent es vagi situant. L’actuació s’inicia cap a les 21 hores, aproximadament i, tant abans com després, un DJ amenitza la nit. A l’espai hi trobarem cadires (per a 1 o 2 persones) i les seves respectives taules quan es tracta de grups (de 3 a 8 persones, com a màxim).

 

 

Nostàlgia i jazz

Per començar avui ens espera un tribut a Black Sabbath centrat en Paranoid un dels seus àlbums més populars, del 1970, és a dir que celebra mig segle de vida. I el repassarem per ordre, de War pigs a Faries wear boots, a més d’escoltar també algun altre tema sorpresa. Per reviure Ozzy Osbourne i companyia tindrem els ’77 (pronuncieu-ho Seventy Seven), una banda formada pels germans Valeta que intenten reproduir amb fidelitat el so d’aquella època. Per continuar, l’oferta de demà és doble i arrencarà amb els veterans Brighton 64un grup de power pop d’alt voltatge que va néixer el 1981 i que es va acomiadar sis anys després per reaparèixer el 2011. Des d’aleshores han editat quatre discos, han inclòs una secció de vents i ofereixen un directe intergeneracional farcit de diversió. La sessió es completa amb The Rhythm Treasures, que presentaran el seu primer disc, All around the world amb delicioses notes de blues. El grup està liderat per la cantant Myriam Swanson, una vocalista que disfruta cantant estàndards de jazz de Dinah Washington a Ella Fitzgerald i que et deixa amb la boca oberta combinant potència amb delicadesa. Una catalana amb cognom d’actriu de cinema mut, la música de la qual causa un fort impacte. 

 

 

Ritmes càlids i pop mandinga

Millor que guardem energies per a dissabte perquè arriben els ritmes càlids, alegres i fogosos de La Guapachosa, una banda colombiana formada per músics que viuen a Barcelona i que ens descobriran els secrets de la música tropical. Tothom a ballar. I si encara ens queden ganes de més, l’animació anirà a càrrec del DJ Grounchoo, amb la seva imatge d’imitador de Groucho Marx punxant temes festius preparats amb les seves bogeries habituals. Una nit per treure’s de sobre la calor. Tancarà la setmana diumenge la guineana Nakany Kanté, que presentarà el seu tercer disc, De Conakry a BarcelonaAquest últim treball és el més madur de la seva carrera i també el més arriscat, ja que combina la disco mandinga i el pop europeu interpretat amb kora i guitarra, la tradició i la modernitat combinades amb una poètica pròpia i la imprescindible percussió perquè no ens falti res en aquesta festa.

 

 

Una nit divertida i una altra de femenina

Iniciem l’última setmana de concerts el dijous 27 amb Nueva Vulcano, que mai sabrem si són punks o pop, estan a mig camí i els agafem en plena activitat, acabant el seu cinquè disc, en el qual, asseguren, es deixen de tonteries i van al gra. Ens en faran algun avanç amb títols com Las rotondas o Disney y resaca padre. Un grup que va a la seva bola però sempre amb la màxima de fer-nos somriure. I aquella mateixa nit també actuaran Aliment, amb el seu pop lluminós i les seves fantasies de garatge. Un power pop preciosista de caducitat limitada. El divendres 28 tindrem una vetllada femenina en la qual hi haurà AWWZ, una productora i DJ que combina ritmes urbans amb música electrònica sense deixar de banda la sensualitat del blues o l’afrobeat, i actuarà acompanyada per altres artistes per tocar en directe part de la seva discografia. La seguirà la vigatana Carla Serrat. Aquesta cantautora va presentar l’any passat Kill a feeling, un àlbum lluminós i molt pop que suposa una evolució en la seva carrera i en el qual fins i tot té temes ballables com It’s a race o Discover. Tot això sense deixar de banda el seu estil característic, el synthpop fosc i contemplatiu present en cançons com Fire, on va col·laborar amb la seva germana Joana Serrat. Però encara hi ha una tercera sorpresa, Titi Calor, amb una sessió eclèctica en què passarà del pop al funk i no ens deixarà descansar.

 

Notícies relacionades

 

Doo wop, rock and roll i electrònica

L’últim dissabte, dia 29, descobrirem els Velvet Candles, un dels millors grups de doo wop del nostre país, el duduà de tota la vida. Els seus temes són una autèntica passada. Un quintet vocal barceloní que fa anys que es passeja per mig món combinant clàssics del gènere amb temes propis, sempre mostrant-se molt virtuosos i transmetent bon rotllo, que falta ens fa. Tancaran la nit Los Torontos, un grup de rock and roll basat en els sons dels anys 50 i 60, però també de rhythm and blues i el repertori del qual va de Chuck Berry a Johnny Guitar Watson passant per The Wailers. Serà una nit per viatjar pel temps. I això s’acaba, amics, el diumenge 30 amb electrònica al màxim. Per començar, amb l’electropop de Ladilla Rusa, un grup que va néixer com una broma entre dos periodistes, Tania Lozano i Víctor F. Clares, i va acabar convertint-se en una realitat. Ens faran ballar i riure a parts iguals. El millor complement possible és el duo d’electrònica pop Píxel de Stael, amb una filosofia optimista, utilitzant dispositius electrònics i informàtics potencialment defectuosos. Cançons pop que fan de la imperfecció una virtut. Després d’aquest recital es tancaran les portes del castell i, si cap cavaller amb armadura ho impedeix, haurem de dir: «Passi-ho bé i fins l’any que ve!»

Sala BCN: Música al Castell

Lloc:  Castell de Montjuïc (carretera de Montjuïc, 66).

Horaris:  de dijous a diumenge, a partir de les 20 hores.

Preu:  de 12 a 15 euros.

Més informació:  www.salabarcelona.cat