EL CANTANT ES DEFENSA

Plácido Domingo: «No he abusat mai de ningú»

Sense mostrar cap penediment, assegura que lluitarà per netejar el seu nom

zentauroepp54378585 files  in this file photo taken on november 24  2018 spanish200806124756

zentauroepp54378585 files in this file photo taken on november 24 2018 spanish200806124756 / ANGELA WEISS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després que els principals teatres d’òpera del món li hagin tancat les portes i condemnat a l’ostracisme, Plácido Domingo, de 79 anys, insisteix en la seva innocència: «No he abusat mai de ningú. Ho repetiré mentre visqui». És el titular que recull l’entrevista publicada aquest dijous pel diari italià ‘La Repubblica’, precisament el dia que recollirà un premi a tota la seva carrera, el premi Austríac del Teatre Musical 2020, a l’aeroport Wolfgang Amadeus Mozart de Salzburg.  Recordem que just ara fa un any el tenor espanyol va ser assenyalat per unes 20 dones com a assetjador sexual en una investigació de la premsa nord-americana. Aquestes acusacions el van obligar a abandonar el càrrec com a director de l’òpera de Los Angeles i anul·lar totes les seves representacions al país, cosa que a la pràctica va posar fi a la seva carrera a Amèrica del Nord. També en altres països, entre els quals, Espanya.

En l’entrevista, el tenor, que es va contagiar de coronavirus el març passat, va estar hospitalitzat i després confinat a la seva residència d’Acapulco (Mèxic), assegura que ja està recuperat. «He canviat, ja no tinc por. Quan vaig saber que tenia el coronavirus, em vaig prometre a mi mateix que si me’n sortia lluitaria per netejar el meu nom».  I això està fent. Assegura que ha recuperat la veu i que fa dos o tres mesos «no estava segur que pogués cantar de nou». Sense mostrar cap tipus de penediment pel succeït –quan va saltar l’escàndol va demanar «perdó»–, en l’entrevista assegura que l’únic que li preocupa ara «és sortir del meu refugi a Acapulco, d’on no he sortit des de fa mesos. Mai havia passat tant temps a casa amb la meva dona, el meu fill, la meva nora i els meus dos nets».

«Ara és el moment de tornar a la normalitat. Les nostres vides han canviat i encara és difícil per mi a causa de les acusacions en contra meu. Aquestes acusacions han desestabilitzat la meva família i a mi mateix i m’han fet més mal que el virus. Ja només em queda prendre nota que no podré cantar a certs llocs del món, com als Estats Units o a Espanya, el meu país. I no precisament a causa d’una elecció del públic, que m’envia constantment missatges de solidaritat [...] Però ¿què hi puc fer? ¡És la vida!».

Afrontar les conseqüències

Notícies relacionades

En aquest sentit, el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, ha assenyalat en una entrevista amb Europa Press en relació amb una futura actuació del tenor espanyol en algun espai o espectacle de l’INAEM que, «quan es cometen actes greus i s’assumeixen, això té conseqüències en la vida publica i en la vida social».

«Ja es va prendre una decisió en el seu moment vinculada a una declaració del mateix Plácido Domingo. De fet, fins aquell moment no hi havia hagut cap problema quant a la seva presència, perquè, a més, en aquest país i en qualsevol Estat de dret regeix la presumpció d’innocència sempre», ha assenyalat el ministre, que ha recordat: «Domingo diu en un moment que va fer mal a una sèrie de dones, que els demana perdó i que assumeix responsabilitats. En aquest context, vam entendre amb la directora de l’INAEM que no era raonable en aquell moment la seva presència i formava part d’aquesta assumpció de responsabilitat que ell mateix havia acceptat. Res més, sobre el futur tant de bo a tothom li vagi bé i, per descomptat, ell té una història des del punt de vista musical que és indubtable».