ESTRENA DE 'RESISTENCIA'

5 artistes que, com Marcel Marceau, van salvar vides

Com el mim, que va evitar que nens jueus caiguessin a mans nazis, Audrey Hepburn o Josephine Baker, també van espiar per a la Resistència contra Hitler

zentauroepp37302789 audrey hepburn200802165515

zentauroepp37302789 audrey hepburn200802165515

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Sol dir-se que l’art pot arribar a salvar vides. I això és especialment cert en el cas d’alguns artistes que en algun moment i a través d’algunes facetes de les seves vides s’han dedicat literalment a evitar morts. Com el mim francès Marcel Marceau, que en la segona guerra mundial va salvar molts nens jueus de caure en mans dels nazis en un episodi que ara el veneçolà Jonathan Jakubowicz ha portat al cine en ‘Resistencia’. Aquests són alguns d’ells.

JOSEPHINE BAKER, espia per a la Resistencia

El seu menyspreu pel racisme dels nazis i la gratitud que sentia cap a França, el país en el qual primer va arribar a l’estrellat, van portar la cantant i ballarina a treballar com a espia per a la Resistència. La seva carrera li donava accés a moltes festes en ambaixades, en què recopilava qualsevol informació política i militar que pogués ser d’utilitat –sovint copiava aquests secrets a les seves partitures, amb tinta invisible–; així mateix, Baker va utilitzar la seva casa al sud de França per refugiar fugitius jueus i amagar armes per a la causa. 

HARRISON FORD, operacions de salvament

L’actor ha utilitzat les seves habilitats com a pilot d’helicòpters per exercir de voluntari en operacions de salvament. En una ocasió va rescatar un ‘boy scout’ de 13 anys que s’havia perdut al bosc, en una altra va recollir dos senderistes damunt de la muntanya Idaho, i en una tercera va salvar d’un accident de trànsit una dona el cotxe de la qual havia sortit de la carretera. També va coordinar operacions humanitàries a Haití, i habitualment vola pels voltants del riu Hudson per identificar els qui llancen residus a l’aigua.

AUDREY HEPBURN, lluita contra Hitler

Desconsolada per l’execució del seu oncle en mans de les SS i marcada tant per les connexions del seu pare amb el Tercer Reich com per la simpatia que la seva mare professava als nazis, durant els seus anys com a ballarina va exercir d’espia per a la Resistència holandesa i va transportar missatges secrets amagats a les sabatilles. Així mateix va participar en espectacles de dansa clandestins per recaptar fons darrere la lluita contra Hitler. Després va exercir d’ambaixadora per a l’Unicef abans que fer-ho es convertís en una estratègia d’imatge per a les celebritats.

CLARK GABLE, missions de combat 

Notícies relacionades

Va passar la segona guerra mundial pilotant en missions de combat a Europa. Durant un d’aquests vols, al seu avió va ser tocat, cosa que va causar la mort a un membre del seu esquadró; ell mateix va estar a punt de perdre la vida. Gràcies al seu servei, va rebre nombroses medalles, però el més estrany dels honors que les seves gestes bèl·liques li van proporcionar va arribar del bàndol enemic. Pel que sembla, Gable era l’actor favorit de Hitler, i el dictador va oferir una abundant recompensa a qui capturés Gable i el portés viu a Alemanya. 

ALBERT CAMUS, editorials clandestins

Anys abans de ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura, entre el 1944 i el 1947 va ocupar el càrrec de director del diari clandestí ‘Combat’, des del qual es propagaven els ideals de la Resistència francesa davant el nazisme. A través de les seves columnes editorials –publicades sense firma–, l’escriptor apressava els seus lectors a «sospitar de tots aquells que parlen amb la veu més alta en defensa dels valors democràtics però el veritable objectiu dels quals és instil·lar por dels oponents i silenciar la dissensió».

Temes:

Cine