PRESENTACIÓ DEL PROGRAMA

Margaret Atwood, a la Biennal de Pensament de BCN

El futur de la democràcia, la tecnologia i la ciutat i el clima de por derivat de la pandèmia, eixos dels debats

Cristina Morales, Alicia Kopf, lsaki Lacuesta, Marina Garcés i Enric Casasses, entre els 140 destacats convidats

zentauroepp50329417 onbarcelona onoff margaret atwood foto rodrigo ruiz ciancia200730154428

zentauroepp50329417 onbarcelona onoff margaret atwood foto rodrigo ruiz ciancia200730154428 / Rodrigo Ruiz Ciancia

2
Es llegeix en minuts

La segona Biennal de Pensament Ciutat Oberta, que impulsa l’Ajuntament de Barcelona i se celebrarà del 13 al 18 d’octubre en un format mixt presencial/virtual, comptarà amb 140 destacats participants dels camps del pensament, l’art, l’activisme i la ciència, que reflexionaran sobre el futur de la democràcia, la tecnologia i la ciutat.

La directora del CCCB, Judit Carrera, ha precisat que seran tres eixos els que articularan els debats: «la idea de futur, el clima de por derivat de la pandèmia i les incerteses que s’obren amb una societat controlada pels algoritmes», si bé també s’hi tractaran temes com «la qüestió del món postcolonial, les llibertats que la pandèmia ha qüestionat o la reivindicació de la presencialitat, de l’ara i aquí». 

Entre els convidats que participaran com a ponents hi ha els escriptors Margaret Atwood, Mircea Cartarescu, Cristina Morales, Nick Srnicek, Marta Marín-Dòmine i Irene Solà, la també artista Alicia Kopf, els cineastes Isaki Lacuesta i Carla Simón, l’arquitecte Hashim Sarkis, la companyia teatral La Calòrica, el poeta Enric Casasses, la coreògrafa i ballarina Núria Guiu o el sociòleg Mike Davis. També participaran en les trobades els filòsofs Marina Garcés, Bruno Latour, Daniel Innerarity, Santiago Alba Rico o Helen Hester, els antropòlegs Emilio Santiago Muiño i Yayo Herrero, el dissenyador Òscar Guayabero i científics com Neil Gershenfeld i l’epidemiòleg Manuel Franco.

A l’aire lliure i amb reserves prèvies

Durant la presentació de la programació, el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, ha destacat que la festa filosòfica se celebrarà a l’aire lliure i serà «molt oberta i accessible», manejant aforaments d’entre 400 i 800 persones segons el recinte, amb reserves prèvies, amb emplaçament a la plaça de Joan Coromines, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), La Model, Fabra i Coats, els Jardins d’Agustí Centelles i de Pla i Armengol i Can Ricart.

«Tot es gravarà i hi haurà algun ‘streaming’», ha avisat Subirats, i ha precisat que el pressupost és el mateix que el de la primera edició –700.000 euros–, tot i que la pandèmia ha obligat a fer modificacions en el plantejament del certamen.

L’objectiu de la Biennal també és analitzar les transformacions d’aquest canvi d’època, posar en comú projectes d’innovació, analitzar la diversitat i, en definitiva, pensar sobre els grans reptes de la societat contemporània, amb especial interès en les aportacions que es poden fer en aquest debat des de l’àmbit urbà. 

Notícies relacionades

Així, comptaran amb arquitectes, urbanistes i experts en ciutats com Jaime Palomera, els geògrafs Mara Ferreri i Oriol Nel·lo, la periodista i antropòloga Nuria Alabao, l’especialista en planificació urbana Tomás Díez o els arquitectes Elena Albareda, Izaskun Chinchilla i Coque Claret. Entre els convidats, també activistes com Sasha Constanza-Chock, Peter Frase i Adrià Garcia Mateu.

Les jornades implicaran 30 entitats més, des del Palau de la Música al teatre Lliure, la Casa Amèrica, el Goethe Institute, el Palau Macaya, el CCCB o el centre cultural Fabra i Coats.