LA INCERTESA DAVANT DE LES NOVES RESTRICCIONS PELS BROTS

El Grec, Cruïlla i Pedralbes segueixen endavant amb les seves programacions

Els tres festivals d'estiu i Sala Barcelona mantenen la seva activitat, seguint indicacions de la Conselleria de Cultura i de l'Ajuntament, i malgrat que el Procicat no s'ha pronunciat sobre casos específics

zentauroepp54158317 icult200720184426

zentauroepp54158317 icult200720184426 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El Grec, Cruïlla XXS, Fes Pedralbes Sala Barcelona segueixen endavant amb les seves programacions comptant amb el «consentiment» de l’Ajuntament i de la Conselleria de Cultura per mantenir la seva activitat i constituir així excepcions a la prohibició dels espectacles culturals imposada pel Govern a causa dels rebrots de Covid-19. Aquests festivals han anunciat la continuïtat malgrat que el Procicat no s’ha pronunciat encara respecte a casos específics més enllà de fixar, aquest dilluns, determinades excepcions, com els espectacles «a l’aire lliure i en format de seient permanent». Però les mostres s’acullen al missatge de confiança que els han fet les administracions.

Tres dies després que el Govern anunciés les noves restriccions per a l’àrea metropolitana de Barcelona, els festivals havien arribat a mitja tarda d’aquest dilluns esperant una llum verda que els permetés mantenir les seves programacions en les dues pròximes setmanes, uns llimbs insostenibles en els quals s’havien anat caldejant els ànims. El Procicat contemplava excepcions a la prohibició de l’activitat cultural i d’oci que havien de ser sol·licitades pels ajuntaments, i així ho va fer el de Barcelona el mateix divendres a la tarda, segons indicava el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, sense que la petició hagués tingut resposta.

L’ajuntament va tramitar una carta a tres conselleries (Salut, Cultura i Interior) recomanant l’estatus d’excepció per a una sèrie de programacions que segons el seu parer compleixen tots els requisits sanitaris: les del Grec, Cruïlla XXS, Fes Pedralbes, Nits del Fòrum, Sala Barcelona, L’Estiu, al pati! (a la seu del districte de Nou Barris), Districte Cultural (activitat de proximitat de la mà de centres cívics) i el Muhba (Museu d’Història de Barcelona) al parc Güell. Un d’aquests cicles, les Nits del Fòrum, impulsat per Primavera Sound, va anunciar la suspensió d’activitats durant dues setmanes al·ludint a la «incertesa» generada per les «recomanacions i restriccions contradictòries».

Amenaça a llarg termini

Als festivals ha crescut en les últimes hores el clamor entorn del lema ‘Cultura segura’ i es distingia el desconcert davant del silenci administratiu després de 72 hores. Han recordat que no s’han registrat rebrots amb origen en les activitats culturals, subjectes a l’obligatorietat de les mascaretes, seients numerats distanciats, traçabilitat (el titular de cada entrada està identificat) i accessos d’entrada i sortida diferents, amb fluxos escalats a partir de torns. Jordi Herreruela, director del Cruïlla XXS, lamentava viure en «una inseguretat jurídica enorme» i estimava «incomprensible» un tancament als concerts a l’aire lliure «mentre platges i terrasses continuïn obertes sense control». Fes Pedralbes feia saber que, si es forçava un nou cessament d’activitats, «passarà molt temps fins que puguem tornar a veure cultura en directe».

Els espectacles de diumenge van seguir endavant, com els concerts Delafé al Cruïlla XXS (amb assistència de l’alcaldessa Ada Colau), d’Ainhoa Arteta a Fes Pedralbes o de la companyia de dansa Peeping Tom al Teatre Grec, però amb el temor que van ser els últims. Aquest dilluns penjaven d’un fil altres representacions, que finalment seguiran endavant. L’alcaldessa va advertir diumenge que «de mala gana» s’hauria de suspendre el Grec si el Procicat no l’autoritzava, i aquest dilluns ha insistit a Twitter que «els festivals que estan complint tota la normativa sanitària haurien de poder seguir». Dirigint-se al Govern, afegia: «Autoritzeu-ho ja, teniu la petició escrita des de divendres».

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va transmetre diumenge la seva visió favorable a la celebració dels festivals: «Si sortim de casa, anem a equipaments culturals, perquè la cultura ha fet els deures». També Miquel Curanta, director de l’ICEC, Institut Català de les Empreses Culturals. «La cultura és segura i per això anem parlant amb els sectors i l’ajuntament per intentar revertir aquesta decisió des de la pedagogia, el treball fet com a exemple i la complicitat».

Picabaralles a les xarxes

Notícies relacionades

Twitter ha sigut en les últimes 24 hores escenari de declaracions i retrets. La consellera de Salut, Alba Vergés, va recordar diumenge a la nit als ajuntaments que «poden sol·licitar mantenir activitats si compleixen amb les mesures de protecció», missatge en la línia del de la regidora Elisenda Alamany, que va convidar l’alcaldessa a seguir el procediment acordat per salvar els festivals. «Això sí: no es demana per Twitter», va dir. I Subirats va replicar: «No s’ha demanat per Twitter. Fa 48 hores que es va fer formalment».

Mentrestant, els promotors seguien mossegant-se les ungles i elevant el to de les protestes. Des de l’ASACC, l’associació de sales (que organitza amb l’ajuntament el cicle Sala Barcelona, al pati d’armes del castell de Montjuïc), ja es parlava d’un «espectacle polític grotesc» mentre es recordava una vegada més que «els espais culturals són els més segurs» i demanava al Govern que considerés la cultura com «un dels valors que han ajudat a suportar la crisi».