QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

CosmoCaixa ofereix cine a l'aire lliure cada dimarts i dijous

Projecta títols recents com 'Spider-Man, un nou univers', 'Próxima' o 'Blade Runner 2049'

També recupera clàssics com 'La mosca', 'El viatge de Chihiro', 'Jurassic Park' o el film de culte 'Donnie Darko'

cosmonits-ok-cat2cg---0063jpg

cosmonits-ok-cat2cg---0063jpg

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Una de les activitats més refrescants de l’estiu acostumen a ser les projeccions de pel·lícules a l’aire lliure que se succeeixen en diferents llocs. Un dels recintes que sol programar aquest tipus d’activitats és el CosmoCaixa, que, adquirint una entrada al preu de 6 euros, permet visitar el museu i les seves exposicions i veure, a les 22 hores, una pel·lícula del seu cicle CosmoNits (totes en VOSE), dedicat a la ciència i la ficció, que es prolongarà fins al 27 d’agost. L’aforament, a causa de les circumstàncies actuals, és limitat, així que cal afanyar-se a reservar, ja que s’esgota ràpidament. Totes les sessions tenen lloc els dimarts, i es repeteixen els dijous. ¡Silenci! Ja s’ha fet de nit i la pantalla s’ha encès, la funció està a punt de començar.

  

 

Dues lectures diferents de ‘Spider-Man’ i ‘La mosca’

Per començar, avui i el dijous dia 16, tenim un apetitós aperitiu, Spider-Man, un nou univers (2018). La primera sorpresa és que és una pel·lícula de dibuixos animats, però ¡compte! no és una pel·lícula qualsevol, ja que, per exemple, va obtenir l’Oscar i el Globus d’Or en la seva categoria imposant-se a títols més populars com Los increïbles 2, En Ralph destrueix internet o Isla de perrrosEl protagonista no és Peter Parker sinó un noi anònim, Miles Morales, fill d’un policia afroamericà, que admira Spider-Man i que un dia li pica una aranya radioactiva i adquireix uns increïbles poders... però descobrirà que no és l’únic.

  

 

La mosca (dies 21 i 23) és la versió del clàssic fantàstic que va modernitzar David Cronenberg el 1986 amb Jeff Goldblum i Geena Davis com a protagonistes. Un brillant científic està portant a terme una sèrie d’experiments per aconseguir fer realitat la teletransportació i prova personalment tots els seus avenços. Quan sembla que, finalment, ho ha aconseguit, no repara en un petit error: una mosca s’ha introduït a la càpsula, cosa que provoca que l’investigador pateixi una estranya mutació. Una adaptació més gore que és millor no revelar.

  

 

Una astronauta i una nena valenta

D’un clàssic modern a una cinta recent (dies 28 i 30), Próxima (2019), amb Eva Green interpretant una astronauta francesa que rep la notícia que complirà el seu somni i podrà viatjar a l’espai en una expedició a Mart. Aquesta situació provoca que la seva vida canviï radicalment i que es vegi obligada a deixar la seva filla amb el seu exmarit, un astrofísic alemany amb el qual manté una relació cordial. No és tant una pel·lícula d’aventures espacials estil Apollo 13 ja que se centra en com s’ha de separar de la seva família per fer realitat la seva il·lusió. Parla de les seves sensacions i de com cada dia amb la família el viu com l’últim. Un homenatge a les dones que han pres part de les expedicions espacials.

  

 

L’animació torna el 4 i 6 d’agost amb El viatge de Chihiro (2001), el film que va valer l’Oscar i el reconeixement internacional al nipó Hayao Miyazaki, que va ser anomenat com ‘el Walt Disney japonès’. Mostra les fantàstiques aventures que viu una nena de 10 anys que s’ha enfadat amb els seus pares perquè planegen mudar-se. Durant el camí cap a la casa nova, la petita es perd i anirà a parar a un parc d’atraccions abandonat. Allà penetrarà en un món fantàstic, on els seus pares es convertiran en porcs i ella haurà de posar a prova el seu enginy per salvar-los de la maledicció. Un clàssic imaginatiu, colorista i molt original.

  

 

El poder dels efectes especials

Blade Runner 2049 (2017) és l’esperada continuació del clàssic de Ridley Scott, dirigida ara pel canadenc Denis Villeneuve (La llegada). Està interpretada per Ryan Gosling (La La Land), l’ascendent hispanocubana Ana de Armas (El internado, Puñales por la espalda) i ¡com no podia ser d’altra manera! Harrison Ford (tot i que tarda a aparèixer) i podrà veure’s l’11 i 13 d’agost. Un agent descobreix un secret que pot alterar la relació entre humans i replicants. Per aclarir-lo haurà de buscar Deckard, el col·lega que va desaparèixer fa molts anys. És una elegant continuació amb girs inesperats, sorpreses, en què intervenen nous elements i recupera diversos personatges de la primera entrega. L’estètica és més fosca, menys blavosa, més bruta i menys de neó, tot i que la pluja continua sent-hi present i no tota la trama transcorre a la ciutat. Més filosòfica que d’acció.

  

 

Spielberg serà present amb el seu Jurassic Park (1993, dies 18 i 20 d’agost). Ara que estem immersos en una nova sèrie de Jurassic World és bo recordar l’original, que ens va sorprendre per la seva habilitat per recrear creïblement les evolucions dels antics dinosaures. Una novel·la de Michael Crichton li va servir d’excusa per imaginar un parc temàtic finançat per un magnat que reprodueix en una illa diverses espècies pertanyents a l’era juràssica i que pretén que el visitin famílies senceres. Per obtenir assessorament i suport convida diversos especialistes, que descobriran el costat ocult del projecte i hauran de lluitar per sobreviure. Aventures i una mica de terror en la línia habitual del seu director i amb la inoblidable partitura de John Williams.

  

Notícies relacionades

 

Un estrany film de culte

Tancarà la programació el 25 i 27 d’agost tot una ‘rara avis’, Donnie Darko (2001), un film fantàstic que amaga una aguda crítica social de la classe mitjana nord-americana. Un noi, el Donnie Darko del títol, és un modèlic estudiant (un joveníssim Jake Gyllenhaal) que un bon dia rep la visita d’un estrany personatge que li assegura que ha sigut escollit per portar a terme una missió divina. El noi descobrirà de la seva mà els secrets de l’univers, al mateix temps que es van succeint una sèrie d’inesperats esdeveniments que revelen el veritable caràcter dels que l’envolten. La pel·lícula, que es va rodar en tan sols 28 dies, els mateixos en què transcorre l’acció, conté picades d’ullet cinèfiles a cintes com E.T., Un hombre lobo americano en Londres, La màquina del temps i La última tentación de Cristo. Per a amants de les rareses. Set nits per descobrir films insòlits o disfrutar amb els clàssics mirant les estrelles.

CosmoNits

Lloc:  CosmoCaixa (Isaac Newton, 26).

Horaris:  dimarts i dijous, a les 22 hores. Fins al 27 d’agost.

Preu:  de 3 (clients CaixaBank) a 6 euros. Inclou entrada al museu.

Més informació:  www.cosmocaixa.es