DIADA DEL 23 DE JULIOL

El passeig de Gràcia concentrarà el Sant Jordi d'estiu

La Cambra del Llibre preveu perimetrar els carrils centrals de l'avinguda, tallats al trànsit, per ubicar els estands de llibres, roses i firmes

zentauroepp38155099 p gracia  sant jordi bertran200703171330

zentauroepp38155099 p gracia sant jordi bertran200703171330

3
Es llegeix en minuts

Si el Sant Jordi del 23 d’abri passatl va estar condicionat per la pandèmia i el confinament emergint com una diada virtual, no ho estarà menys la celebració ajornada del dia del llibre i la rosa, prevista per al pròxim 23 de juliol. Aquest Sant Jordi d’estiu, i previsible canícula, es concentrarà a Barcelona als carrils centrals del passeig de Gràcia, que es mantindran tallats al trànsit, des de la plaça de Catalunya i, probablement, fins al carrer de Provença. L’extensió dependrà de la demanda i de l’impacte que tingui per a l’organització el cost dels requeriments de seguretat.

Segons  el protocol que prepara la Cambra del Llibre, que agrupa els diferents gremis del sector del llibre a Catalunya, entre els quals el dels editors i el dels llibreters, s’estudia que els estands de llibres i roses s’ubiquin majoritàriament en aquesta zona, que estarà absolutament perimetrada per controlar l’afluència de públic, l’aforament i la distància de seguretat. Això deixarà fora escenaris tradicionals com la rambla de Catalunya, la Rambla o el passeig de Sant Joan. 

Els organitzadors han estudiat en les últimes setmanes diferents protocols i escenaris segons l’evolució de la pandèmia del coronavirus i per elaborar-los s’han mantingut en contacte amb les administracions i el Procicat. En un comunicat, el Gremi de Llibreters ha informat que «totes les mesures tenen la garantia de seguretat sanitària i de protecció civil exigides per normativa, que en el cas barceloní són més restrictives» per les seves particularitats sanitàries i demogràfiques. 

Estand davant cada llibreria

Al marge de poder-se acollir a ser presents en el perímetre del passeig de Gràcia, les llibreries tenen garantida l’opció de mantenir l’estand davant el mateix local «o el més a prop possible, en casos de dificultat objectiva».

A cada tram del passeig hi haurà un control numèric d’afluència, que permetrà saber en tot moment el nombre d’assistents i donar fluïdesa a la circulació de persones que vagin en sentit contrari. Hi haurà entrades i sortides independents en què es dispensarà gel hidroalcohòlic.

També es preveuen zones d’acollida per esponjar i evitar aglomeracions als voltants dels perímetres. Els carrers transversals del passeig es mantindran oberts per evitar les terrasses, les sortides dels pàrquings i facilitar el trànsit rodat i el de les persones que viuen o treballen a la zona per les voreres.  

Llibres, roses i firmes

Els gremis associats a la Cambra del Llibre també especifiquen que els estands –es calculen entre 200 i 300– seran exclusivament de professionals del sector del llibre, de les roses i per a les firmes dels autors, excloent les parades d’associacions o grups polítics, habituals a cada Sant Jordi de l’abril. 

El detall arriba a concretar la mida dels estands de venda de llibres, que haurà de ser de 8x3 metres o de 3x3, i comptaran amb electricitat, sense que això suposi un cost afegit per al paradista. 

Notícies relacionades

Caldrà esperar encara uns dies, avisen des de la cambra, per conèixer els detalls sobre els protocols a seguir dins les llibreries i respecte a la gestió dels autors, però tot apunta que les firmes es gestionaran amb cita prèvia, i que els estands podrien obrir fins a prop de la mitjanit.

El protocol general per a tot Catalunya contempla també escenaris amb zones delimitades, garantia de distanciament i controls per garantir la seguretat i la higiene, a més de la gestió diferenciada de les firmes dels autors. A Girona es preveu que el centre neuràlgic sigui el parc de la Devesa, mentre que Vic acolliria la diada a la plaça Major.