PROPOSTA POP D'AUTOR

Namina, una veu contra el corrent

La cantant i guitarrista catalanobrasilera presenta el disc llibre 'Ens endurem el vent' a la Fàbrica de les Arts Roca Umbert, de Granollers

zentauroepp53861308 icult  namina   fotografia de pep gol200624113647

zentauroepp53861308 icult namina fotografia de pep gol200624113647

1
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

Les seves cançons captiven a través d’un llenguatge elèctric que connecta amb el poder emocional del blues i apel·lant als elements de la natura: allà es pot situar ‘Ens endurem el vent’, el disc llibre que Namina va publicar la tardor passada i que traslladarà al directe aquest dijous a la Fàbrica de les Arts Roca Umbert, de Granollers, dins del cicle Obert per Vacances. Els aires adversos i ‘atramuntanats’, com metàfores d’inclemències que podem carregar-nos, «fent possibles les coses més difícils, tant les relatives als nostres somnis com en les relacions personals».

‘Ens endurem el vent’ arriba després dels àlbums ‘Orlando’ (2014) i ‘Ígnia’ (2016) i inclou quatre cançons de signe pop d’autor, acompanyades en el llibre disc de poemes i il·lustracions. Però el nou repertori en el seu conjunt és més ampli i desborda aquests contorns estilístics per recuperar altres colors de la seva expressió musical. En les fonts d’alimentació de Namina, Natàlia Miró do Nascimento, estan tant certes veus de l’àmbit anglosaxó, de PJ Harvey a Billie Holiday («i referents lluny del jazz i el blues amb lletres feridores»), com la cultura brasilera que hereta de la seva mare, originària de Recife, i que s’expressa en «algunes cançons en portuguès, més lleugeres o tropicals». Material que espera gravar en els pròxims temps, tot i que «tirant més de ‘singles’», augura, que embarcant-se en un àlbum.

L’ajuda de Vinícius

Notícies relacionades

A les arrels brasileres ha acudit per potser buscar empara en aquests mesos estranys. «He estat trista per la incertesa general, i agafar la guitarra i cantar m’ha arribat a deprimir, però ho he fet malgrat tot», revela. I davant de la confusió, i «el no saber on ets», va acudir a un poema de Vinícius de Moraes, ‘Marinha’, «sobre el mar, curt i descriptiu», que ha convertit en cançó. «Segurament ha sigut una mica temerari per la meva part», diu. «Vinícius són paraules majors».

El referent del sud li serveix alhora per afrontar les turbulències. «M’agrada aquest tercermundisme en el qual tires endavant amb el que tinguis. Si sempre estàs pensant que alguna cosa no la faràs perquè et falta això o allò, al final no faràs res», reflexiona Namina, que a Granollers formarà equip amb Xavi Matamala (bateria, sintetitzadors, trompeta). «Som un ‘power duet’, fem soroll», avisa. Una versió més recollida del seu repertori sonarà el 4 de juliol al festival Riubombori Alternatiu (l’Espluga de Francolí), on actuarà en solitari.

Temes:

Música Concerts