UNA «PROVA» CAP A LA NOVA NORMALITAT

Els museus de Dalí obriran l'11 de juliol durant dos mesos

El president de la Fundació Gala - Salvador Dalí anticipa pèrdues de fins a 4,5 milions aquest any i diu que no pot ser optimista, però sí «positiu»

zentauroepp24711383 gente200320170845

zentauroepp24711383 gente200320170845

2
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Els museus de la Fundació Gala - Salvador Dalí obriran l’11 de juliol i en principi ho faran només durant dos mesos, fins al 13 de setembre, en un exercici que els seus responsables assumeixen com una «prova» per enfrontar una crisi que no consideren conjuntural. Així ho va explicar aquest dimarts el president de la fundació, Jordi Mercader, el diagnòstic de la situació del qual després del confinament està probablement contingut en aquesta frase: «No podem ser optimistes, però sí que hem de ser positius». La sostenibilitat econòmica està garantida fins al març. Els plans que va esbossar Mercader per als pròxims mesos volen garantir aquesta sostenibilitat a mitjà termini.

Hi ha sens dubte un plat fort d’aquesta reobertura que serà ‘Dalí, el surrealisme soc jo’, una exposició temporal al museu de Figueres «amb obres de la millor època daliniana», segons Mercader, «que no s’han vist i difícilment es tornaran a veure» reunides; bé perquè solen exposar-se en sales separades, bé perquè formen part d’aquestes obres de la fundació amb vocació viatgera. Mercader va destacar un quadro en particular: ‘Poesia d’Amèrica’, «una tela magnífica», va dir, «que anticipa la posició de Dalí respecte al racisme». L’artista empordanès el va pintar a Monterrey el 1943, durant la seva prolífica etapa americana.

Pèrdues i beneficis

Econòmicament, les notícies són bones i dolentes, segurament més dolentes que bones: que la fundació va tancar el 2019 amb 4,2 milions d’euros de beneficis és la bona. La dolenta és que a finals d’aquest any les pèrdues seran d’entre 4 i 4,5 milions. Amb un pla que inclou potenciar les exposicions fora d’Espanya, els productes nous com les mostres immersives i els ingressos per producció editorial, així com la recaptació per via de drets, el patronat espera reconduir una situació que de moment es pot dir que és de difícil equilibri. Com la de gairebé tots. «Tenim prou temps per actuar», va dir Mercader sobre aquesta data ara marcada al calendari: el 21 de març del 2021.

Notícies relacionades

Els museus de Dalí viuen majoritàriament del turisme estranger. El 85% dels seus ingressos els aporten els visitants, i el 80% d’aquest gran tall són diners de fora. En un any normal, l’època de bonança inclou des de Setmana Santa fins a finals de setembre, però en aquest en particular la pandèmia de coronavirus l’ha esguerrat del tot. Tot apunta, si no hi ha rebrot, a què l’11 de juliol estarà normalitzat el trànsit de persones per Europa, i a què serà un estiu amb turistes. I qui sap: Mercader no tanca la porta, «si es donen les condicions», a mantenir oberts els museus més enllà del 13 de setembre.

Dos llibres amb Taschen

«S’hauran de fer esforços per redimensionar la casa. S’hauran de fer sacrificis, i no seran indolors, però la nostra intenció és que siguin com menys dolorosos millor», va dir Mercader, posant paraules a la conjuntura. És això, una conjuntura. De moment, les bones notícies, més enllà de la reobertura, és que aquests plans per fer caixa ja estan en marxa. Mercader va explicar que hi ha dos projectes editorials en marxa, tots dos amb Taschen, per publicar tant un gran llibre cronològic de Dalí com per reeditar ‘La vida secreta’. A més, hi ha peticions concretes d’exposicions des de Sant Petersburg, Corea i el Japó. «I altres que són sobre la taula». El tipus de coses que criden al positivisme.