injecció econòmica

La Generalitat insufla 5 milions al sector cultural

Treball i Cultura s'alien per ajudar els professionals que s'han vist afectats per la crisi derivada del coronavirus

Es farà un pagament extraordinari de 1.024 € als qui acreditin haver perdut almenys un 30% al març i abril respecte a l'any passat

zentauroepp6958043 palau200529172355

zentauroepp6958043 palau200529172355 / LAURA GUERRERO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat ha destinat cinc milions d’euros per ajudar els professionals de la cultura. Així ho han anunciat aquesta tarda el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera de Cultura, Mariàngela Villalonga, els departaments dels quals s’han unit per ajudar a pal·liar la crisi del coronavirus , que ha sigut especialment brutal en un sector que sempre ha viscut instal·lat en la precarietat.

La Generalitat calcula que uns 6.000 professionals de tot el col·lectiu (no només arts escèniques) es podran beneficiar dels ajuts, una mica menys de la meitat dels treballadors del sector, que la consellera xifra entre 13.000 i 15.000. Per accedir als 1.024 euros que es pagaran d’una sola vegada, els que aspirin a aquests diners hauran d’acreditar que han patit una reducció «dràstica i involuntària» de renda o de facturació del març i l’abril superior al 30% respecte al mateix període de l’any anterior. Aquesta és la reducció mínima requerida i els ingressos han de ser d’una mitjana mensual inferior a 2.098,37 euros.

15 dies perquè s’aprovi l’expedient i més 15 per cobrar

«Tenim previst portar aquesta ajuda al consell de Govern perquè ho aprovi dimarts i es puguin demanar els ajuts a finals de la setmana que ve o principis de la següent», ha explicat El Homrani. La Generalitat tindrà un termini de 15 dies per resoldre els expedients i a partir d’allà tardarà un màxim de 15 dies per pagar.

Amb aquests ajuts, el conseller pretén que els professionals de la cultura (músics, actors, tècnics...) «puguin mantenir la seva activitat creativa i els seus drets com a treballadors» després de quedar desemparats entre la declaració de l’estat d’alarma i el primer decret llei del Govern, del 5 de maig, que establia una sèrie de requisits per accedir a ajuts estatals tan restrictius que es van flexibilitzar el 26 de maig. «Ara toca ajudar i contribuir al rescat de la cultura, que ha sigut el ‘remei’ que ens ha fet sortir airosos del confinament», ha dit Villalonga.

Discontinuïtat i precarietat

Vilallonga ha remarcat que el sector presenta «una gran varietat de situacions que, no obstant, tenen com a denominador comú la discontinuïtat i la precarietat». Per això va defensar la creació d’un estatut de l’artista, «un clamor entre les associacions culturals». El Homrani ha ofert una dada que retrata amb precisió com es tradueix aquesta debilitat estructural del sector cultural: «Entre el 20 de febrer i el 20 d’abril, la pèrdua d’afiliació va ser 3,5 vegades superior a la mitjana de l’economia catalana». «És un col·lectiu molt invisibilitzat», ha afegit.

«Ara toca ajudar i contribuir al rescat de la cultura, que ha sigut el ‘remei’ que ens ha fet sortir airosos del confinament», ha afirmat la consellera Villalonga

Els cinc milions d’euros surten a parts iguals de Cultura i de Treball. «En la col·laboració d’aquests dos departaments ha sigut clau el coneixement del món laboral per part de Treball, imprescindible per dissenyar una acció com aquesta, i pel contacte tan pròxim que té Cultura amb el sector per definir problemàtiques i solucions efectives», ha comentat Villalonga.

Treballant en l’estatut de l’artista

Notícies relacionades

La consellera ha recordat que el seu departament continua treballant en l’estatut de l’artista, en la tornada de la cultura a la «nova» normalitat donant línies de subvenció ordinàries i promovent una guia de bones pràctiques de protecció sanitària aprovada pel Procicat per a activitats culturals en teatres, locals i espais a l’aire lliure com festivals d’estiu i festes majors on es duen a terme actes culturals en les fases 1 i 2.

Es tracta de la tercera ajuda que es promou des de Treball. La primera es va destinar a famílies que han patit una disminució dels seus ingressos i la segona per a autònoms, paralitzats pel coronavirus