ART EN MARXA

Els grans museus obriran a principis de juny

El MNAC es podrà visitar també els diumenges a la tarda fins al setembre i el CCCB adequarà la seva exposició actual

CaixaForum torna a l'activitat el dia 1 i La Virreina inaugurarà les 4 exposicions previstes abans del tancament

zentauroepp44898611 barcelona 04 09 2018  sociedad   zona sin mossos por falta d200526134945

zentauroepp44898611 barcelona 04 09 2018 sociedad zona sin mossos por falta d200526134945 / ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Els grans museus de Barcelona no obriran fins a principis de juny, tot i que des d’aquest dilluns ja s’autoritza la reobertura d’espais museístics a la capital catalana per la seva entrada en la fase 1 de la desescalada.

Fins aleshores, a les seves instal·lacions preparen tot el necessari per adequar-se a la normativa sanitària contra el contagi del virus. Marques a terra per facilitar als visitants mantenir la distància de seguretat i mampares protectores en els punts d’informació i taquilles són algunes de les mesures que s’estan incorporant als espais culturals d’exposició.

«En el MNAC, a més, tindrem més de 100 punts d’aplicació de gel hidroalcohòlic per a desinfecció de les mans en qualsevol moment, per si s’ha tocat una porta o el que sigui», va detallar el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra. Obriran al públic el 10 de juny, i Serra va explicar que «l’important és que la visita sigui segura i confortable». «Amb les mesures que estem prenent, pensem que pot anar molt bé», va afirmar.

El director del MNAC va avançar que el museu obrirà de dimecres a diumenge de 10 a 20 hores cada dia fins al pròxim 30 de setembre. «Tenint en compte que el públic serà majoritàriament local, per primera vegada obrirem diumenge a la tarda perquè puguin aprofitar més el dia», va assenyalar Serra.

Al MNAC tenen plena confiança que el visitant viurà una experiència agradable per a la qual preveuen, també, més continguts en sales amb petits àudios que es podran descarregar al mòbil. «Tant de bo arribéssim a aquest terç d’aforament permès en aquests moments», va precisar. Serra va puntualitzar que en llocs molt concrets, com a la sala Gaudí o en la que exposa l’absis romànic de Sant Climent de Taüll es controlarà l’accés gradual.

Llançadora des de plaça d’Espanya

El director del MNAC va avançar que disposaran d’un bus llançadora gratuït per traslladar la gent des de la plaça d’Espanya, els divendres, dissabtes i diumenges, amb una freqüència de 20 minuts. També, que organitzaran activitats a l’exterior del museu per a qui vulgui completar la jornada a Montjuïc.

Durant tot l’estiu, el museu oferirà als visitants una entrada 2x1, a més de la llarga llista de descomptes i franges d’horaris gratuïts de què disposa habitualment: dissabtes a la tarda i primers diumenges de cada mes durant tot el dia. L’any passat van visitar el MNAC 837.694 persones, 50% d’aquests eren turistes de fora de Catalunya.

Des de la Fundació Miró, també a la muntanya barcelonina, van explicar que estan treballant en la implementació de totes les mesures de seguretat necessàries per obrir al públic a mitjans de juny. I als peus de Montjuïc, l’espai cultural CaixaForum ja té data, i primerenca: l’1 de juny. Amb CaixaForum de Barcelona també ho faran els centres de Madrid, Saragossa, Sevilla, Palma, Girona, Lleida i Tarragona amb un terç de l’aforament.

Al districte de Ciutat Vella, el Museu Picasso té previst tornar a obrir al públic la primera quinzena de juny, i tant el CCCB com La Virreina Centre de la Imatge ho faran la setmana del 8 de juny.

Judit Carrera, directora del CCCB, va explicar que necessiten temps per adequar l’actual exposició, ‘Gameplay. Cultura del videojoc’, a les mesures sanitàries. «Tenim moltíssimes ganes de tornar a obrir, probablement divendres 12 de juny, però per a això hem de readaptar tota la mostra actual, redissenyant molts dels seus espais en els quals el visitant podia jugar», va dir Carrera. El CCCB, a més, vendrà entrades per franges horàries per a més control de l’aforament.

També el Macba es prepara per tornar a l’activitat el 3 de juny. El seu director, Ferran Barenblit, va detallar: «Les adequacions que hem fet a l’edifici permetran una visita segura, al mateix temps que mantindrà la intensitat de l’experiència».

Es podrà visitar ‘Un segle breu’, que, segons Barenblit, és una selecció de fons: «Acompanya a transitar per l’art de les últimes dècades i a retrobar-se amb moltes de les obres de la nostra col·lecció que permeten pensar la situació actual des del treball dels artistes». També es podrà veure la mostra ‘Takis’, dedicada a aquest artista grec, que ha sigut prorrogada. «Molt aviat obrirem també ’Acció. Una història provisional dels noranta’, dedicada a la ‘performance’ a Espanya al voltant d’aquesta dècada», va afegir.

I segons va explicar el director de La Virreina, Valentín Roma, la segona setmana de juny, quan preveuen obrir, s’inauguraran les quatre exposicions que havien de començar el mateix dia en què es va decretar l’estat d’alarma. Entre les quals hi ha la primera mostra antològica sobre la cineasta i activista en temàtica lèsbica Barbara Hammer. En la seva reobertura, a més, La Virreina inaugurarà un nou espai expositiu, que s’estrenarà amb l’exposició ‘Sobre la fotografia, Susan Sontag’. En els últims anys, La Virreina ha vist augmentar notablement l’afluència del públic local.

En el cas dels museus dedicats a la ciència, com el Museu de Ciències Naturals de Barcelona o CosmoCaixa, tal com exposa la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, seguint les indicacions de les autoritats sanitàries, no podran obrir fins a passar a la fase 2 de la desescalada.

Notícies relacionades

Bàsicament perquè, en general, són espais amb molts dispositius d’interacció tàctil amb el visitant. En el cas de CosmoCaixa, Durán va explicar: «Estem posant el focus a reconvertir la visita en una nova experiència CosmoCaixa que mantingui els nivells de qualitat de la vivència, amb una presència més gran d’educadors i automatització d’interactius per garantir la seguretat». Els vuit centres CaixaForum d’Espanya obriran l’1 de juny. 

Ja oberts a prop de Barcelona

Pròxims a la ciutat de Barcelona ja estan oberts el Museu de Badalona, el Museu de Granollers, el Museu Víctor Balaguer i Museus de Sant Cugat. Tots formen part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.