CULTURA I CORONAVIRUS

Els museus celebren el seu dia amb la vista posada en la reobertura

Les pinacoteques catalanes obriran al públic en un procés esglaonat que començarà aquesta setmana i s'allargarà durant el juny

zentauroepp53457599 icult200518170640

zentauroepp53457599 icult200518170640 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

A la festa dels museus d’aquest any no hi ha hagut llargues cues de gent aprofitant la jornada de portes obertes, perquè no hi ha hagut jornada de portes obertes; ni una llista llarga d’activitats gratuïtes per escollir, perquè no n’hi ha hagut, almenys tal com s’entenia el concepte; ni imatges de gent visitant de nit la sala i el quadro que més els agraden, perquè no hi ha hagut nit de museus oberts. Trastocat tot pel coronavirus i les mesures de confinament, el Dia Internacional dels Museus ha sigut el que ve sent qualsevol activitat o celebració des d’un març fronterer, és a dir, un succedani virtual del que hauria d’haver sigut. La millor notícia per als museus en el seu dia és que la llum museística també apunta al final del túnel: uns quants museus espanyols han obert aquest dilluns en una data que es pot descriure com el començament de la desescalada en el sector. En vindran més, i vindran aviat.

Cultura ha divulgat aquest dilluns la xifra de visitants dels museus de Catalunya durant el 2019, 26,4 milions, un 1,7% més que l’any anterior

Notícies relacionades

El principal museu espanyol que ha reprès l’activitat és l’IVAM de València, aprofitant que aquest dilluns el País Valencià ha entrat en la fase 1 del desconfinament. No hi ha anat gaire gent, però segurament és normal. A Catalunya està previst que aquest dimarts obri les portes el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, en concret el Tinglado 4 del Moll de Costa, i que durant la setmana faci el mateix el Museu de les Terres de l’Ebre. Els altres, segons fonts del Departament de Cultura de la Generalitat, tenen previst anar obrint al juny, sempre tenint en compte l’evolució de la crisi, de la desescalada i de la posada al punt de les mesures de seguretat corresponents. Els grans museus de Barcelona preparen una obertura coordinada que en principi hauria de tenir lloc a mitjans de mes.

Cicle de converses

Cultura ha informat aquest dilluns que ha elaborat un Pla de Desconfinament específic per als museus, que està pendent de l’aprovació del Procicat, el pla territorial de protecció civil de Catalunya. També ha fet públiques les xifres de visites als museus catalans durant el 2019, pot ser que la segona gran notícia del dia per al sector: el departament va registrar un total de 26.452.709 visitants, cosa que suposa un increment de 400.000 respecte a l’any anterior (1,7%). En la línia amb les incomptables activitats que els museus han posat a disposició del públic per celebrar, tot i que fos virtualment, la jornada festiva, Cultura ha organitzat el cicle de cinc xerrades virtuals ‘Els museus en temps de la Covid-19’, que tindrà lloc aquest dimarts i dimecres, sobre el paper dels museus en aquest món nou. Es podrà veure al canal de Youtube de la Direcció General del Patrimoni Cultural.