UNA VEU CRÍTICA

Mor als 24 anys el poeta Yahya Hassan

El jove autor danès d'origen palestí, un fenomen editorial a Dinamarca, havia rebut amenaces de mort radicals islamistes

zentauroepp27374738 madrid 26 09 2014      periodico  entrevista con el poeta pa200430191632

zentauroepp27374738 madrid 26 09 2014 periodico entrevista con el poeta pa200430191632

1
Es llegeix en minuts

El poeta danès d’origen palestí Yahya Hassan, un fenomen literari a Dinamarca, ha mort als 24 anys, va informar aquest dijous Gyldendal, la seva editorial.

Hassan va ser trobat sense vida a la seva casa a Aarhus (oest), ciutat en un dels guetos d’immigrants musulmans de la qual va néixer i va créixer, sense que s’hagi informat de la causa de la seva mort.

‘Yahya Hassan’, el seu llibre homònim, va sacsejar el panorama literari danès el 2013 i es va convertir, amb 120.000 exemplars, en el llibre de poesia d’un debutant més venut en la història de Dinamarca.

Els seus poemes durs i directes sobre el seu creixement en una família disfuncional, la seva crítica als cercles islamistes i el seu peculiar estil al recitar van fer d’ell una prometedora figura de la literatura danesa i un fenomen social, que va ser traduït a diversos idiomes, entre els quals, l’espanyol.

Protecció policial

Guanyador de diversos prestigiosos premis literaris a Dinamarca com el que atorga ‘Politiken’, principal diari del país, Hassan –crític també amb l’Estat de benestar danès– va haver de rebre protecció policial per amenaces de mort de radicals islamistes.

A l’èxit el van seguir nous problemes amb la justícia per diversos episodis violents i possessió de drogues i un ingrés en un hospital psiquiàtric.

Notícies relacionades

El jove poeta havia tornat el novembre passat amb ‘Yahya Hassan 2’, un altre llibre de poemes biogràfics i pel qual havia sigut nominat al premi de literatura del Consell Nòrdic, un dels més prestigiosos a Escandinàvia. 

 

Temes:

Poesia Obituaris