Iniciatives culturals

Un llibre inesperat

La llibreria italiana Le Nuvole, a Gràcia, envia paquets sorpresa inspirada per llibreters italians i la iniciativa #fidatiporcamiseria

zentauroepp53238147 rbt200426142440

zentauroepp53238147 rbt200426142440

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

No havíem estat mai tan pendents dels mitjans italians a Catalunya fins que el Covid-19 va començar a atacar Itàlia. Però és una cosa habitual per a Cecilia Ricciarelli, com a italiana establerta a Barcelona, i com a pont imaginari entre la clientela de la seva llibreria italiana a Gràcia, Le Nuvole, i els autors italians dels seus llibres.

Ricciarelli segueix amb interès més d’un centenar de pàgines ‘online’ d’editorials i llibreries de referència per a ella a Itàlia. Hi veu els títols que es promocionen i què en diuen els qui els llegeixen. És així com, setmana a setmana, fa la llista d’obres que farà portar. «A Itàlia, els llibres es venen sols, amb la publicitat als diaris. Aquí, la meitat del meu públic és local, no rep l’impacte de cap anunci de llibres italians. I aquí hi ha el meu paper», diu la llibretera.

La considera «la part més divertida» de la seva feina, endinsar la seva atenció en petites converses amb les clientes i clients per connectar idees, emocions o inquietuds amb l’argument d’algun dels llibres a les prestatgeries de la seva llibreria. Una cosa que durant el confinament ha continuat fent.

Inspirada per una bonica iniciativa d’alguns llibreters alternatius a Itàlia, que mancats de novetats durant les primeres setmanes de crisi, van començar a fer el que ella també ha fet. Just tancar la llibreria per l’estat d’alarma, va contactar amb tants clients com va poder, i ha seguit amb ells les xerrades que la situen en vivències, inquietuds i desitjos en aquest període. Així tria els llibres que probablement faran diana en la necessitat de cada un en temps de Covid-19. A Itàlia, han batejat l’experiència amb l’etiqueta #Fidatiporcamiseria (Confia, maleït siga), que arrodoneix la vivència amb l’enviament d’un paquet sorpresa a domicili amb la selecció del llibreter. La Cecilia continua així en contacte amb la seva comunitat lectora, i exercint la seva passió. Aquests dies ja torna a rebre novetats, però continua venent molts paquets sorpresa. «En aquest període fosc resulta un plaer rebre una sorpresa que alegri. Un llibre, tot i que l’hagis pagat, és sempre una festa, i si, a més, no saps quin és, resulta emocionant».

La Cecilia porta les lletres a les venes. Va néixer a Roma i es va llicenciar en Lletres. Abans d’instal·lar-se a Barcelona, es va doctorar en Cine, a París, on compaginava els estudis amb la seva tasca fent classes d’italià. Després va viure a Israel, i a Mèxic, on va ser professora a la universitat.

I una primavera va arribar a Barcelona, on ja vivia el seu germà. Classes d’italià a l’Institut Italià de Cultura i d’anàlisi de la imatge a l’Institut Europeu de Disseny van ser la seva garantia per arrelar aquí.

Notícies relacionades

Però impartir cursos d’italià sense referir-se a llibres d’autors del seu país era una cosa impossible per a ella, que no trobava a la ciutat una autèntica llibreria italiana. I va decidir obrir-ne una. Ho va fer en plena crisi econòmica, el 2011, però després de tres anys d’haver aconseguit una bona xarxa de coneguts aquí. «De vegades penso que va ser una bogeria, però la llibreria ha arrelat i avui és una referència per als italians residents, els que estan de passada, i per a tothom que estima la cultura italiana».

 A la seva llibreria hi ha sobretot llibres en italià d’autors italians, però també n’hi ha en castellà i català d’autors italians i en italià d’autors d’aquí. «Els nostres clients són curiosos, es deixen aconsellar entre novetats i clàssics italians del segle XX. Per a una llibretera és un veritable plaer», conclou.