CRÍTICA DE CINE

'Tarantino total': cineasta de primera

El bon documental de Tara Wood repassa tota la carrera del director de 'Kill Bill' i ofereix, alhora, un retrat bastant complet de la seva personalitat

3uj4c-y29n09bewnh-full-image gallerybackground-en-us-1576041458600 sx1080

3uj4c-y29n09bewnh-full-image gallerybackground-en-us-1576041458600 sx1080

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Tarantino total ★★★★

Direcció:  Tara Wood

Títol original:   ‘QT8: The first eight ‘

País:  Estats Units

Durada:  103 minuts

Any:  2019

Gènere:  Documental

Estrena:  26 d’abril del 2020

Aprofitant l’estrena a Movistar + d’‘Érase una vez en... América’, l’última pel·lícula de Quentin Tarantino, la plataforma proposa a partir del diumenge 26 aquest bon documental que repassa tota la seva carrera i oferint, alhora, un retrat bastant complet de la seva personalitat.

‘Tarantino total’ està dirigit per Tara Wood, que el 2014 ja va consagrar un documental a un altre cineasta inclassificable, Richard Linklater. Sense practicar una mirada estrictament feminista, Wood s’estén en el tractament dels personatges femenins forts i decidits que proliferen a l’obra del director de ‘Kill Bill’ –interpretats per Amanda Plummer, Uma Thurman, Pam Grier, Lucy Liu, Rosario Dawson, Mélanie Laurent, Diane Kruger i Jennifer Jason Leigh– i atorga bastanta veu a Zoe Bell, actriu i especialista en escenes d’acció.

A més d’aquest posicionament davant el seu cine, que d’altra banda no ha escapat de la controvèrsia –la manera de mostrar el personatge de Sharon Tate a la seva última pel·lícula, l’accident de cotxe d’Uma Thurman en el rodatge de ‘Kill Bill’–, el documental explica molt bé com és i com treballa Tarantino, que odia els ordenats i escriu amb bolígraf i quaderns de notes: «El boli és la meva antena amb Déu», arriba a dir. Per a Wood, l’autor de ‘Pulp fiction’ és la veu més important de la seva generació. En temes com el relacionat amb Harvey Weinstein es passa una mica més de puntetes, tot i que Michael Madsen tira amb bala contra l’exproductor.

Sobre la seva forma de treballar, utilitzant influències, imatges, personatges i músiques d’altres pel·lícules, en plena expansió de l’art manierista, queda clar, segons el film, que els grans artistes roben, no fan homenatges.

Notícies relacionades

‘Tarantino total’ compte també amb un abundant material documental dels rodatges, on es pot veure a Tarantino en plena acció donant indicacions o fent passos de ball, a més de reveladores entrevistes amb Michael Madsen, Jennifer Jason Leigh, Samuel L. Jackson, Jamie Foxx, Zoe Bell –de quina manera la va motivar en les seves escenes de doble a ‘Kill Bill’ i com a protagonista a ‘Death proof’–, Tim Roth i Kurt Russell, en què queda clara la implicació d’actrius i actors a la creació de determinats gestos icònics del seu cine, cas del ball de Madsen abans de tallar-li l’orella al policia a la seqüència de ‘Reservoir dogs’.

I alguna guinda, com el pla de la sèrie ‘Las chicas de oro’ en què apareix Tarantino vestit d’Elvis Presley i ballant com si estés posseït.