TENIA 77 ANYS

Mor Marcos Mundstock, un dels fundadors de Les Luthiers

L'actor i humorista argentí ha mort a Buenos Aires

zentauroepp14508298 marcos mundstock190227125532

zentauroepp14508298 marcos mundstock190227125532 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’actor i humorista argentí Marcos Mundstock, un dels fundadors del grup Les Luthiers, va morir aquest dimecres al seu domicili de la localitat de Buenos Aires de Vicente López als 77 anys, segons han confirmat fonts del seu entorn.

«Després de més d’un any de fer front a un problema de salut que es va tornar irreversible, Marcos, el nostre company i amic, finalment se n’ha anat», plasma un comunicat oficial que dona compte de la defunció.

Ja el gener passat, es va anunciar que Mundstock, que a més era locutor radiofònic i va participar com a actor en diverses pel·lícules, hauria de prolongar durant tot el 2020 la baixa mèdica que el mantenia allunyat dels escenaris, a causa d’una malaltia que no es va revelar, i guardar repòs.

Amb la seva desaparició física, són ja tres els membres fundadors de Les Luthiers morts, després de Gerardo Masana, el 1973, i Daniel Rabinovich, el 2015.

«D’ara endavant, cadascun de nosaltres haurà de començar a transitar el dolorós camí d’aprendre a conviure amb la seva absència. Però no avui. Pensar avui en partides o absències ens resulta massa trist. Avui preferim evocar tot el que Marcos ens va brindar i conservarem amb nosaltres per sempre», afegeix el comunicat emès aquest dimecres.

Talent innat

Nascut a Santa Fe (Argentina) el 25 de maig de 1942, Marcos –anomenat ‘Pelado’– era el locutor de Les Luthiers, grup de músics-actors-humoristes molt popular no només a l’Argentina, sinó a la resta de Llatinoamèrica i a Espanya, que juntament amb MasanaRabinovich Jorge Maronna va fundar el 1967.

Mundstock, que amb la seva família es va mudar a Buenos Aires als sis anys, va començar de jove la carrera d’Enginyeria –que va abandonar al tercer any– i va estudiar locució, mentre ingressava al cor d’Enginyeria, on va conèixer els futurs integrants de Les Luthiers.

En el grup va canalitzar la seva vocació per l’escriptura i l’humor, i era l’encarregat de llegir les introduccions de les obres.

«La seva greu i profunda veu, el seu port seriós (tot i que de vegades també mostra el seu costat pallasso) i les seves grans qualitats per escriure i interpretar textos humorístics són algunes de les seves múltiples qualitats», remarca l’obituari oficial.

Sentit de l’humor i companyonia

Considerat l’integrant menys musical de la formació, ja que només tocava algun instrument de vent (com el gom-horn, una espècie de trompeta feta amb una mànega i un embut creada pels mateixos Les Luthiers) i alguns de percussió, destacava la seva capacitat teatral.

«Ens quedarà el seu professionalisme. La seva autoexigència, la seva ètica de treball i el seu respecte extrem pel públic, valors que tots compartim i que ell va defensar des del mateix moment de la creació de Les Luthiers», afegeix el comunicat.

Notícies relacionades

El seu entorn remarca també la seva «companyonia», tant professionalment com personalment i la seva capacitat per respectar les opinions alienes, «fins i tot en la dissidència», així com els seus «acudits quotidians, ràpids i sorprenentment enginyosos».

«Ens quedaran tantes coses d’en Marcos, que fins i tot enmig de la tristesa i el dolor que estem vivint no podem deixar d’estar agraïts a la vida, i de sentir-nos privilegiats d’haver recorregut amb ell tot aquest tram del camí», conclou el text difós avui.