PREMIS LITERARIS

Carlo Frabetti guanya El Barco de Vapor i Nando López, el Gran Angular

L'autor italià ha sigut distingit per '¿Quién quieres ser?' i l'escriptor barceloní per 'La versión de Eric', millor llibre de literatura infantil i juvenil, respectivament

zentauroepp53175531 icult200420122900

zentauroepp53175531 icult200420122900

2
Es llegeix en minuts

’Quién quieres ser?’, de Carlo Frabetti (Bolonya, 1945), i ‘La versión de Eric’, de Nando López (Barcelona, 1977) han sigut les guanyadores de la 42a edició dels Premis SM El Barco de Vapor i Gran Angular al millor llibre de Literatura Infantil i Juvenil, respectivament. Els premis, que s’han fet públics aquest dilluns, estan dotats amb 35.000 euros cada un, la quantitat més gran al món de parla hispana en les seves categories.

El jurat va atorgar el premi Barco de Vapor a ‘¿Quién quieres ser?’ de Carlo Frabetti, perquè «des de la qualitat literària, apel·la a un lector intel·ligent, i aposta pel diàleg com a eina per conèixer-se a un mateix i el món en el qual vivim».

Problemes ètics 

L’Eva, una noia de 12 anys amb molta curiositat i una infinitat de preguntes protagonitza el llibre juntament amb el Ray, un savi inventor una mica guillat. L’Eva descobreix que no tot a la vida és el que sembla, i que les respostes no són sempre el més important. «He intentat parlar a les nenes i als nens d’avui dels nous problemes ètics i psicològics que es deriven de la tecnologia avançada, i als quals s’hauran d’afrontar quan creixin», explica l’autor.  L’obra, recomanada a partir de 8 anys, compta amb ilustracioens de Joan Casaramona.

Reafirmació

’La versión de Eric’, de Nando López, és un thriller i un relat d’acceptació. El jurat ha destacat que és «una novel·la que ens ensenya que la vida no és fàcil per a ningú, però per a determinades persones, molt menys» i «obliga a canviar la mirada, perquè aquesta sigui sempre des del cor».

Notícies relacionades

’La versión de Eric’ transcorre en una comissaria, de matinada on el protagonista, mentre espera a parlar amb la policia del crim que acaba de produir-se, rememora la seva vida fins aquell moment: el seu pare se’n va anar de casa quan tenia 9 anys, viu amb la seva mare, adora el seu avi, és un noi amb altes capacitats i li ha costat reafirmar-se com a trans.

«Que l’Eric sigui un noi trans amb altes capacitats no és casualitat; volia que s’escoltés la seva veu i que qualsevol pogués empatitzar amb ell. I el més important, reivindicar aquesta universalitat de la seva experiència. Perquè el gran tema d’aquesta novel·la és la identitat, el dret inalienable a ser els qui som i a defensar qui volem ser», afirma el seu autor. Il·lustrada per Rafael Martín Coronel, la novel·la va dirigida a lectors a partir de 14 anys. 

Temes:

Llibres