OBITUARI

Mor l'escultor Josep Ricart als 94 anys

L'artista compta amb una vintena d'obres al seu Taradell natal, així com a Barcelona, a la Seu d'Urgell i al Parador de Turisme de Sau

26440 cat escala 650 433

26440 cat escala 650 433

1
Es llegeix en minuts

L’escultor Josep Ricart, medalla del Cercle Artístic de Sant Lluc i amb obra a Espanya, als Estats Units, a les Filipines i a França, ha mort aquesta matinada a Barcelona als 94 anys de mort natural, segons ha informat avui dilluns la família.

Nascut a Taradell (Osona) el 6 de juny del 1925, la seva família ha indicat que la seva mort ha arribat «en un temps marcat per la crisi sanitària del coronavirus i el seu distanciament social».

Inquiet des de sempre per qüestions com la injustícia, la guerra, el dolor, la pobresa, la gana i el fracàs, destaquen de les seves figures les mans, segons la crítica, per la «bellesa i el simbolisme que transmeten». Josep Ricart, que es definia a si mateix com un «artista social del poble», no era compromès amb cap escola o estil determinat i la seva tècnica era figurativa-expressionista, sense oblidar el simbolisme.

L’any 1950 va obtenir un accèssit en el Concurs de Sant Jordi de Barcelona, el 1962 va guanyar el primer premi a l’Art Religiós amb l’obra ‘Faç de Crist’ i un any més tard va aconseguir el primer premi al simbolisme.

El 1969 va ser distingit amb el premi Josep Llimona, el 1975 va obtenir el primer Premio Nacional per ‘L’home del mar’, a Torrevella (Alacant), i el 2001 va guanyar el premi a la Solidaritat i la Superació.

Compta amb una vintena d’obres al seu Taradell natal, on el 2018 va rebre un homenatge i es va col·locar una placa a la casa on va néixer.

Notícies relacionades

Fora de la localitat, destaquen el grup d’escultures de la Cooperativa Montseny, a Barcelona; el monument a l’Home del Mar a Torrevella; els monuments dedicats al Doctor Trueta i a Pere Relats a la rambla del Poblenou de Barcelona, i el de l’entrada del Parador de Turisme de Sau, del 1982 (foto). També hi ha obra seva religiosa a la Seu d’Urgell i en el via crucis de Montserrat.

D’altra banda, algunes de les seves escultures poden trobar-se a Mèxic, Holanda, Hongria, Itàlia, Polònia i Veneçuela.