DIRECTOR ENTRE EL 2003 I EL 2019

«Les acusacions d'assetjament contra Plácido Domingo són creïbles»

L'Òpera de Los Angeles arriba a aquesta conclusió després de diversos mesos d'investigació interna sobre les acusacions d'assetjament sexual contra el tenor espanyol

Moscow (Russian Federation).- (FILE) - Spanish tenor Placido Domingo speaks during a press conference in Moscow, 15 October 2019 (reissued 25 February 2020). According to media, Placido Domingo apologised to his accusers. The 79-year-old opera singer was accused of alleged sexually harassment or inappropriate behavior. (España, Moscú) EFE/EPA/SERGEI CHIRIKOV *** Local Caption *** 55550246

Moscow (Russian Federation).- (FILE) - Spanish tenor Placido Domingo speaks during a press conference in Moscow, 15 October 2019 (reissued 25 February 2020). According to media, Placido Domingo apologised to his accusers. The 79-year-old opera singer was accused of alleged sexually harassment or inappropriate behavior. (España, Moscú) EFE/EPA/SERGEI CHIRIKOV *** Local Caption *** 55550246 / SERGEI CHIRIKOV (EFE)

2
Es llegeix en minuts

L’Òpera de Los Angeles, institució que Plácido Domingo va dirigir entre el 2003 i l’octubre passat, va concloure aquest dimarts que les acusacions d’assetjament sexual  contra el tenor espanyol són creïbles, després de diversos mesos d’investigació interna, segons un document que posa fi a les indagacions, a què ha tingut accés Efe.

«Gibson Dunn [l’equip d’advocats] considera que les acusacions són creïbles, en part, a causa de les similituds en els seus procediments. El nivell d’incomoditat declarat per les dones varia, des d’unes quantes dones que indiquen que no es van sentir incòmodes fins a d’altres que descriuen un trauma significatiu», va determinar la institució cultural.

Segons el sumari de conclusions, algunes de les presumptes víctimes van declarar que es van sentir «desanimades a denunciar la mala conducta a causa de la importància i talla del senyor Domingo».

«Domingo va cooperar amb la investigació i es va reunir voluntàriament per tenir una entrevista amb l’equip de Gibson Dunn. Ell va negar totes les acusacions de contacte no desitjat i va afirmar que totes les interaccions van ser consensuades», va indicar l’equip independent contractat per la institució cultural per abordar la investigació. Els advocats assenyalen en el document que van constatar que Domingo va ser «sincer en les seves negacions», però també que van percebre que algunes van ser «menys creïbles o mancades de consciència».

Fa dues setmanes, després un temps de silenci, el tenor va assegurar en un comunicat que acceptava «tota la responsabilitat» de les seves accions, després de «diversos mesos» de reflexió, i va demanar perdó «pel dolor causat» a totes les dones que el van acusar.

Des de l’estiu passat, diverses dones que havien treballat amb Domingo van començar a publicar a la premsa acusacions contra l’artista, la gran majoria, d’assetjament sexual, i unes quantes, com la de la cantant Angela Turner Wilson, d’abús, ja que incloïa contacte físic no consentit.

Efe s’ha posat en contacte amb l’equip de Domingo per conèixer la reacció de l’artista davant de les conclusions de la investigació duta a terme en el nucli de la institució que ell mateix va dirigir, però encara no n’ha obtingut resposta.

Per dur a terme aquestes indagacions l’equip legal ha enviat cartes als empleats i extreballadors de l’Òpera de Los Angeles (LA Òpera), va contactar amb els periodistes que van publicar informacions i va crear una adreça de correu perquè qualsevol pogués contactar amb ells o compartir dades vinculades amb el cas.

Els advocats van entrevistar 44 persones, incloent-hi acusadors, responsables de direcció i membres de la junta directiva. A més, van recopilar prop de 500.000 documents i «en van revisar milers de relacionats amb les al·legacions».

Notícies relacionades

«Gibson Dunn va detectar que els protocols de comunicació de LA Òpera sobre l’assetjament sexual eren insuficientment consistents i, de vegades, deficients –afegeixen els lletrats–. També va determinar que l’enfocament de LA Òpera per abordar l’assetjament sexual va ser en gran manera reactiu fins al 2018, quan l’organització va implementar voluntàriament un enfocament més proactiu davant del problema».

Domingo va dimitir el 2 d’octubre passat com a director general de l’Òpera de Los Angeles després de la polèmica generada per les acusacions contra ell.