QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Neix a Gavà el primer Saló de la Fama, el gran festival de les bandes tribut

Manel Fuentes obre el certamen amb un trio acústic versionant Bruce Springsteen

També hi haurà homenatges a Police, Amy Winehouse, Antonio Vega, Queen, Madonna i els Rollings

fsp2256

fsp2256 / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Un dels fenòmens més sorprenents que s’han produït en el panorama musical dels últims anys és l’aparició de centenars de bandes tribut que reten homenatge a músics o grups la majoria dels quals ja no estan en actiu o no es prodiguen massa. Són bandes que, en ocasions, recreen molt fidelment els originals tant pel que fa al vestuari i estètica i que mimetitzen les seves cançons. Els pioners van ser als anys 90, els Abbey Road (rèplica dels Beatles) i, lògicament, els seus principals rivals, els Smoking Stones (en homenatge als Rollings). Actualment, més de 500 bandes s’hi dediquen i algunes de les millors es podran veure aquest cap de setmana a dos escenaris de l’Espai Maragall (la sala gran i el Cafè Teatre) de Gavà en el primer Saló de la Fama de Bandes Tribut i Versions de Catalunya.

L’equip organitzador de la primera edició d’aquest original festival.

De Sting a Springsteen

El pròleg d’aquest certamen tindrà lloc aquesta tarda al Cafè Teatre amb l’actuació de Synchronicity (19 h, gratuït) en homenatge a Police i imiten el trio tant musicalment com visualment amb una vibrant posada en escena. Les veus es complementen perfectament i et sembla estar escoltant els tres rossos de Newcastle. Sonaran els temes emblemàtics del grup com Walking on the moon, Roxanne, Message in a bottle Every breath you take, però també cançons de Sting en la seva etapa en solitari de la talla d’If you love somebody (set them free), An english man in New York o Shape of my heart.

 

 

La inauguració oficial correrà a càrrec de tot un famós, el presentador i humorista Manel Fuentes que, com bé és sabut, és un devot admirador de Bruce Springsteen i recrea els seus grans èxits sorprenentment bé, acompanyat per la seva banda, en els seus habituals concerts a Luz de Gas des de fa ja 15 anys. En aquesta ocasió es presentarà en una formació més modesta, un trio acústic al costat de Marina Prades al violí i Dani Campos al piano amb què interpretaran temes com When you are alone o Hungry heart, entre d’altres. Aquest concert inaugural tindrà lloc a l’auditori de l’Espai Maragall de Gavà aquesta nit (22 h, de 20 a 22 euros).

 

 

Espectacle infantil i homenatge a dos morts

Dissabte s’iniciarà amb un espectacle infantil perquè també els nens puguin disfrutar d’aquest esdeveniment. Es tracta de l’estrena d’El científic del rock i la màquina del temps (Espai Maragall, 11 h, de 10 a 12 euros). És un muntatge del grup Soulmates, que ja tenen tres discos al mercat, en el qual repassen la història del rock per mitjà d’un científic guillat, una màquina del temps, una jove i els nens. En aquest viatge coneixeran grans estrelles com Elvis, els Beatles o Michael Jackson.

 

 

Al migdia, nova cita al Cafè Teatre amb la cantant, guitarrista i compositora barcelonina Suzanna, semifinalista del concurs La Voz (12.30 h, gratuït) que acaba d’estrenar el seu disc Soulfyah. La intèrpret s’encarregarà de recordar el disc més popular de l’enyorada Amy Winehouse, Back to black, i temes com Rehab o You know I’m no good. Soul per tots els porus. I en aquest mateix lloc, a la tarda (19.30 h, gratuït) tenim una cita amb Quim Zango, líder del grup de versions Mala Vida. El cantant pujarà a l’escenari per a un recital d’homenatge a un altre gran que trobem a faltar, Antonio Vega, i els temes de Nacha Pop. La chica de ayer El sitio de mi recreo es donaran la mà en aquest concert.

 

 

Freddie Mercury i Madonna

I a la nit, un altre plat fort, el madrileny Momo Cortés i la seva banda, que passeja el seu espectacle Queen Rhapsody (Espai Maragall, 21 h, de 15 a 18 euros). Aquest artista es va enlairar poc després de participar en el musical We Will Rock You després de convèncer Brian May en persona que era l’adequat per interpretar el paper de Galileu i el seu grup va ser l’únic conjunt espanyol seleccionat per a la convenció internacional de fans del grup. Una de les seves característiques és que no pretenen fer una còpia ni un calc, tenen la seva pròpia imatge, ni ell intenta emular Mercury (però entusiasme no li falta) ni repliquen fidelment el seu vestuari. Evidentment, la seva essència gestual te’ls pot recordar, com la seva estètica amb el glam dels 70, una mica kitsch, amb els lluentons i els serrells, però amb el seu segell particular. Una altra de les curiositats és que intenten fer una cosa diferent, per exemple, medleys que inclouen cançons que els Queen mai van interpretar en directe.

 

 

Diumenge s’obrirà amb un concert sorpresa (Cafè Teatre, 12.30 hores). Algunes pistes: el grup que imiten té una cançó dedicada a Spiderman i la laca és un element imprescindible de l’espectacle. I, com que se celebra el Dia Internacional de la Dona, l’altre recital està dedicat a una de les grans dives, Madonna (Cafè Teatre, 18 h, gratuït). La banda barcelonina Who’s That Girl liderada per Stella Ella repassarà els seus grans èxits en format acústic. Des de Like a virgin a Hung up passant per True blue, Like a prayer, La isla bonita o Express yourself.

 

 

Clausura amb un grup pioner

I, com clausura, ens retrobarem amb els mítics Smoking Stones (Espai Maragall, 20 h, de 12 a 15 euros), que ja fa 25 anys que imiten els Rollings. Sergio Ortiz recrearà acústicament el seu disc Stripped amb èxits com Angie, Wild horses o Dead Flowers i alguna raresa de Mick Jagger i els seus companys d’entremaliadures al costat de Julio Lobos als teclats i la guitarra de Luis Arcos. Un festival per portar la contrària al vell eslògan de «¡Rebutgi imitacions!» perquè aquestes són de gran qualitat.

Notícies relacionades

 

 

Primer Saló de la Fama de Bandes Tribut i Versions de Catalunya.

Lloc:  Espai Maragall (passeig de Joan Maragall, 11. Gavà).

Horaris:  des d’avui i fins diumenge, 8.

Preu:  segons el concert.

Més informació:  www.espaimaragall.cat