NOVES VEUS

La soprano uruguaiana Luz del Alba Rubio acusa públicament Plácido Domingo

«Era malaltís. Va arribar a assetjar cinc dones del mateix equip», diu la cantant

Rubio va col·laborar amb la investigació independent i ha parlat amb AP i una ràdio local

zentauroepp52513275 combo de pl cido domingo y luz del alba rubio200227114229

zentauroepp52513275 combo de pl cido domingo y luz del alba rubio200227114229

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El comunicat dimarts de Plácido Domingo reconeixent i disculpant-se pel seu assetjament de dones ha fet que la soprano uruguaiana Luz del Alba Rubio acusés públicament per primera vegada el tenor espanyol.

En declaracions a l’agència Associated Press, que primer va publicar acusacions contra Domingo a l’agost i al setembre i aquest dilluns va revelar les conclusions de l’informe del Sindicat Americà d’Artistes Musicals, Rubio ha explicat que tenia uns vint anys i estava cantant a Roma el 1999 quan el tenor la va escoltar i li va demanar que anés a l’Òpera Nacional de Washington, on l’espanyol era en aquell temps director artístic.

Quan poc després ella ja era als Estats Units per fer tres papers, segons el seu relat, Domingo va començar a trucar-li constantment, sovint a altes hores de la nit, i es mostrava «incòmodament afectuós», fent-li petons a prop de la boca i tocant-la. Ella va acceptar una invitació al seu apartament en la qual suposadament havien de revisar un vídeo d’una de les actuacions de la soprano, però Domingo va començar a fer-li petons. Ella el va rebutjar i li va dir: «Mestre, no puc fer això, no soc aquest tipus de persona». Després, assegura, mai va ser contractada pel liceu de Washington i papers que li havia promès mai es van materialitzar.

La soprano ha parlat també a FM Gente, una ràdio del seu país, en qui ha afirmat que hi va haver «molts moments» d’assetjament i ha arribat a dir que era «malaltís» i que Domingo «va arribar a assetjar cinc dones del mateix equip».

«Hem conquistat Goliath»

Ara, diu, s’ha animat a identificar-se públicament després de la disculpa de Domingo. «Sento que hem conquistat a Goliath», ha declarat a AP. «No hem de tenir por de parlar obertament».

Notícies relacionades

Rubio també ha mostrat la seva estima per la disculpa de Domingo tot i que hi veu falta de convicció i el treball d’advocats. «Abans ho negava. Després ell era una víctima. Ara busca redempció», ha dit a l’agència. «Si realment ho sent li demanaria que es disculpés amb nosaltres cara a cara. Hi ha hagut dones patint 20 anys. Hauria de demanar el nostre perdó».

A FM Gente Rubio ha explicat que ella és una de les dones que ha col·laborat en la investigació llançada pel sindicat. «Algú havia de començar», ha dit. «Això es fa perquè alguna cosa canviï, i perquè el meu fill ho sàpiga. La dona ha de tenir un lloc de consideració».