COMPTE ENRERE PER ALS PREMIS DE HOLLYWOOD

Els Oscar més tranquils d'Almodóvar i Banderas

Amb 'Parásitos' i Joaquin Phoenix com a favorits en les seves categories, el director i l'actor espanyols poden entregar-se a celebrar i ser celebrats

zentauroepp52171458 icult200207184021

zentauroepp52171458 icult200207184021 / ETIENNE LAURENT

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

No és diumenge al Dolby Theater sinó dijous al teatre Samuel Goldwyn de l’Acadèmia de Hollywood. No som a la gala dels Oscar retransmesa per a milions d’espectadors per televisió sinó en un col·loqui davant de prop de mil persones dels directors dels cinc treballs nominats en la categoria de Pel·lícula Internacional on ha entrat ‘Dolor y gloria’. I a Pedro Almodóvar, rebut amb una d’aquelles ovacions reservades per als grans ídols i mestres, aquelles dues hores a l’escenari li brinden un nou recordatori de l’admiració  que se li professa en aquesta ciutat, en aquesta indústria i entre els seus col·legues, una altra oportunitat de celebrar i ser celebrat.

La glòria diumenge es dona per destinada als ‘Parásitos’ de Bong Joon-ho, assegut a l’esquerra d’Almodóvar i el més entregat a aplaudir-lo, a aprofitar l’oportunitat per preguntar-li, per exemple, com va crear l’estructura del guió de ‘Todo sobre mi madre’. Però no hi ha dolor, almenys aparent, en el realitzador espanyol. «Tinc la sensació que no seré el guanyador diumenge però vull dedicar el premi que no rebré», diu provocant rialles i somriures. «Em sento en la millor companyia, orgullós de ser part d’aquest grup».

Bong és el primer que es posa dret per donar-li les gràcies amb aplaudiments. Aviat se li suma Jan Komasa, el director de la polonesa ‘Corpus Christi’, que poc abans ha declarat l’«orgull especial» de ser nominat al costat del manxec. S’aixequen també els dos realitzadors de la macedònia Honeyland, que per primera vegada han col·locat un documental en aquesta categoria. I l’aplaudeix Ladj Ly, l’immigrant de Mali, jove i urbà que ha aprofitat la nominació de Les Misérables per denunciar «la lamentable falta de diversitat del cine francès».

Tranquils, molt tranquils

Competir quan hi ha un rival que és clar favorit, com també ho és en aquests Oscars Antonio Banderas, que s’enfronta en la seva primera nominació a la devastadora candidatura del ‘Joker’ de Joaquin Phoenix, ha servit per donar a tots dos una dosi de serenitat impagable per enfrontar la intensa i atapeïda agenda d’actes promocionals, festes i celebracions que precedeixen els Oscar. I director i actor repeteixen aquests dies variacions de la mateixa expressió per definir els seus estats: «tranquil», «molt tranquil, «més tranquil que mai».

Notícies relacionades

Amb aquesta calma Banderas s’ha passejat pels platós dels ‘late night’ televisius, fent passos de ball d’‘A Chorus Line’ amb Conan O’Brien, explicant a James Corden que acudirà a la gala amb la seva parella, Nicole Kimpel, la seva filla Stella del Carmen i el seu nòvio; o obrint el seu cor davant de Stephen Colbert sobre com el seu infart va afectar la seva «fàbrica d’emocions». Però podria saltar pels aires si causa sensació.

Ho veurien just els crítics de les tres principals associacions dels EUA que l’han reconegut com a millor actor de l’any. O els dos del ‘Los Angeles Times’, Kenneth Turan i Justin Chang, que a la seva última travessa per a millor actor, en una categoria que Chang defineix de «ridículament potent», voten amb el cap per Phoenix però amb el cor per Banderas.