CRÍTICA DE CINE

'El escándalo (Bombshell)': una denúncia massa educada

Aquest film sobre l'assetjador Roger Ailes, fundador de Fox News, sembla més interessat a filmar les actrius que les dones que representen

el-escandalo / periodico

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

El escándalo (Bombshell) ★★

Direcció:  Jay Roach

Repartiment:  Charlize Theron, Margot Robbie, Nicole Kidman, John Lithgow, Kate McKinnon

Títol original:   ‘Bombshell’

País:  Estats Units

Durada:  108 minuts

Any:  2019

Gènere:  Drama

Estrena:  7 de febrer del 2020

Roger Ailes, el fundador de Fox News, ha estat aquests últims mesos en el focus per partida doble; amb la minisèrie ‘La voz más alta’ i el film ‘El escándalo (Bombshell)’. A la televisió, interpretat per un Russell Crowe convenientment maquillat i engreixat, era l’absolut centre d’atenció. A la pel·lícula, encarnat per un John Lithgow igualment alterat pel maquillatge i les pròtesis, és el centre del debat, però el protagonisme recau en dues de les dones de Fox News que van intervenir d’una manera o una altra en la seva caiguda com a assetjador, Megyn Kelly i Gretchen Carson (Charlize Theron i Nicole Kidman), als quals s’afegeix un tercer personatge de ficció, l’incorporat per Margot Robbie.

Amb un repartiment femení d’aquestes característiques, el film no hauria de tenir problemes a trobar el seu públic. Però com a recreació fidedigna de la realitat –i tenint en compte que l'estrena ha coincidit amb el judici a Harvey Weinstein, acusat de càrrecs similars als que van fer caure  Ailes del seu pedestal–, a ‘El escándalo (Bombshell)’ se li hauria de demanar alguna cosa més que una educada correcció. La tesi està bé, per descomptat, però la pràctica resulta excessivament conservadora. Al director Jay Roach –el currículum del qual inclou molts disbarats còmics, com els films d’Austin Powers, i pocs títols d’envergadura dramàtica– sembla que li interessa més filmar a les actrius abans que a les dones que representen, sense entrar, com es mereixia, en el silenci còmplice que aquests mateixos personatges van exercir durant anys.