AMB UN CENTENAR D'ESCRIPTORS

20 llibres imperdibles del tsunami BCNegra

El festival, que omplirà la ciutat de novel·la negra fins al 9 de febrer, genera una allau de novetats que arriben acompanyades dels mateixos autors, que participen en xerrades i taules rodones

collage

collage

6
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fins al 9 de febrer la BCNegra inundarà la ciutat d’autors, un centenar, i d’activitats, una seixantena, entre xerrades, taules rodones i altres actes. Les editorials s’han bolcat en aquest Sant Jordi negre publicant novetats que presenten els mateixos escriptors, o bé convidant els escriptors que l’últim any han tret una novel·la. El resultat és un tsunami de títols. Si a l’article que es pot llegir en aquest link recopilem les novetats d’autors també presents al festival que utilitzen la ciutat de Barcelona com a escenari negre, en aquestes línies, seleccionem 20 novel·les dels principals protagonistes d’aquesta BCNegra arribats de fora de Catalunya.

EL ASPECTO DEL DIABLO. Craig Russell. Roca Policia escocès abans de ser escriptor, el creador d’investigadors com el Jan Fabel d’Hamburg o el detectiu Lennox del Glasgow dels anys 50 crea aquí un nou protagonista, Lukâs Smolák, amb qui viatja a la Txecoslovàquia prenazi de 1935, on s’enfronta a un imitador de Jack l’Esbudellador mentre un jove psiquiatre entra a treballar en un hospital on hi ha sis assassins sanguinaris. 

GENER DE SANG / ENERO DE SANGRE. Alan Parks. Univers / Tusquets. Estrena d’una prometedora sèrie negra, protagonitzada pel jove policia Harry McCoy al Glasgow dur dels anys 70. Pur ‘hard-boiled’ americà, on no falta la corrupció policial, la violència i les aberracions sexuals i que recorda l’arribada de la demolidora heroïna.   

LOS CRÍMENES DEL ÁRTICO. Mads Peder Nordbo. Planeta Una de les revelacions de l’anomenat ‘artic noir’, ambientat a l’ara per ara gelada Groenlàndia, i que aborda temes com la violència contra les dones i l’abús de menors. Un jove periodista cobreix la troballa d’una mòmia de l’època vikinga a la capital, Nuuk, sacsejada per una sèrie d’assassinats.  

Hervé Le Corre, durant una visita a Barcelona / ricard cugat

LAS DOS AMELIAS. José Luis Correa. Alba L’autor canari presenta l’onzè cas del seu detectiu Ricardo Blanco, que accepta defensar una ‘kelly’ anomenada Amelia que mentre neteja una habitació d’hotel troba assassinada una altra Amelia, una jove i influent instagramera. 

SIETE TUMBAS, UN INVIERNO. Christoffer Petersen. RBA. Petersen i el seu col·lega Nordbo (fitxa anterior) són els dos capdavanters que arriben amb un escenari negre insòlit, Groenlàndia, l’illa més gran del món però amb només 56.000 habitants. Aquí, l’agent Maratse, convalescent d’un cas anterior, ha d’investigar la mort d’una jove que pot ser la filla de la primera ministra.

SOTA LES FLAMES / BAJO LAS LLAMAS. Hervé Le Corre. Bromera / Roja y negra. L’autor del dur i asfixiant ‘Gossos i llops’ abandona el ‘noir rural’ del seu Bordeus natal per viatjar a 1871, als últims dies de la Comuna de París, on en una ciutat plena de revolucionaris, trinxeres, obusos i execucions comencen a desaparèixer dones joves. Un comissari intentarà resoldre els segrestos.   

SOMBRAS DE REIKIAVIK. Anthony Adeane. RBA. Representant del país convidat d’aquesta BCNegra, Islàndia, el periodista britànic presenta un ‘true crime’ sobre dues misterioses desaparicions el 1974 que han marcat des d’aleshores una societat islandesa gens acostumada als crims i delictes greus.

ECHADME A LOS LOBOS. Patrick McGuinness. Siruela. Amb una prosa inquietant el poeta i professor d’Oxford basa la seva segona novel·la en un cas real. Poc després de l’anunci del ‘brexit’ apareix el cadàver d’una jove al Tàmesi. El seu veí solitari, un professor jubilat del Chapleton College, és detingut com a sospitós i culpabilitzat pels mitjans de comunicació. El detectiu encarregat del cas recordarà els anys 80, quan estudiava en aquella escola ombrívola.

Yasmina Khadra, en una anterior visita a la BCNegra / josep garcia

LA DESHONRA DE SARAH IKKER. Yasmina Khadra. Alianza. Trama d’honor i prejudicis de la mà del compromès exmilitar algerià que establert a França torna a retratar el món musulmà, posant ara el focus en el paper de la dona. Un jove tinent de Tànger troba assassinada i violada a casa la seva dona, filla d’un alt policia marroquí. 

NO DIGAS NADA. Patricia Gibney. Principal Noir. Nova entrega de la sèrie de l’agent Lottie Parker. A Ragmullin, ciutat fictícia d’Irlanda, apareix un nadó mort al riu, un nen no torna a casa i una noia plena de sang es desmaia a la comissaria. Hi ha un assassí i sembla que no ha acabat la feina.      

CORAZÓN DESPIADADO. Caz Frear. AdN. Segona entrega de la jove detectiu Cat Kinsella creada per l’autora britànica, que ha d’investigar l’assassinat d’una noia australiana que portava uns mesos al Regne Unit. Les proves apunten a un home casat, el matrimoni del qual està trencat i que hauria mantingut una relació amb la víctima.   

EL ÚLTIMO HAMMETT. Juan Sasturain. Navona. Novel·la guanyadora del premi Hammett de la Setmana Negra de Gijón i amb pròleg de Carlos Zanón. L’autor argentí fa protagonista el mateix Hammett, imaginant com va patir en els seus últims anys, crepuscular i bloquejat davant la sequera literària. En aquests moments de crisi rep la visita d’un grotesc escriptor argentí...     

EL REY. Sandrone Dazieri. Alfaguara L’excuiner italià torna amb l’ara expolicia Colomba Caselli, encara no recuperada del segrest del seu company Dante Torre, que continua desaparegut. Un dia troba al seu traster un noi autista en xoc i ple de sang, supervivent de l’assassinat dels seus pares però també sospitós. 

Patricia Gibney, a Barcelona / ricard cugat

KM 123. Andrea Camilleri. Edicions 62 / Destino. La BCNegra retrà homenatge al mestre italià del gènere, mort el juliol passat. Aquesta novel·la pòstuma s’endinsa en les mentides en el si familiar, el consumisme i la superficialitat de les relacions. Ester truca el seu marit, Giulio, al mòbil sense èxit, no sap que ha tingut un accident de trànsit, o no, ja que un testimoni afirma que ha sigut un intent d’assassinat. 

1793. EL LLOP I EL VIGILANT / 1793 . Niklas Natt och Dag. Proa / Salamandra. ‘Thriller’ històric i violent i debut sagnant de l’autor suec, que es remunta a l’Estocolm malaltís i corrupte de 1793. Un cadàver mutilat apareix en un llac fètid. S’encarrega d’investigar-go un policia atípic, Cecil Winge, que, afectat per la tuberculosi, té els dies comptats.   

EL ÚLTIMO BESO. James Crumley. Salamandra. Obra mestra del gènere negre de l’autor de Texas (1939-2008), que el comissari de la BCNegra, Carlos Zanón, rescata en una de les xerrades destacades del festival. Amb una traducció brillant del desaparegut Enrique de Hériz, la trama ens transporta a l’Oest americà, quan un detectiu privat de Montana ha de seguir la pista d’un escriptor de ‘best-sellers’ desaparegut. 

L’ÚLTIM VAIXELL / EL ÚLTIMO BARCO. Domingo Villar. Columna / Siruela. L’esperada retorn de l’inspector Leo Caldes no va decebre. Després d’‘Ulls d’aigua’ i ‘La playa de los ahogados’ –mig milió de lectors i traduccions a 15 països– van arribar deu anys de silenci. Villar arribarà a la BCNegra amb la recent traducció al català del seu novel·lot de 700 pàgines, ambientat altre cop als paratges de la ria de Vigo.

 / julio carbó / Andrea Camilleri

POLS I OMBRA / POLVO Y SOMBRA. Antonio Manzini. Salamandra. Una nova entrega de la sèrie del policia Rocco Schiavone, que ha de resoldre dos crims, el d’un transsexual, el cadàver del qual apareix al riu Dora, i el d’un home que porta el número de telèfon del sotscap a la butxaca. 

SERÁ LARGA LA NOCHE. Santiago Gamboa. Alfaguara ‘Thriller’ en què l’escriptor colombià enfoca la corrupció cap a les esglésies cristianes de l’Amèrica Llatina. Un nen és testimoni d’un violent enfrontament a trets en una carretera perduda de Colòmbia, del qual aviat s’esborren tots els rastres.    

ORO NEGRO. Dominique Manotti. Versátil. La Marsella de 1973 és una ciutat marcada per la French Connection, que va destapar els llaços dels polítics amb la màfia, quan el jove comissari Daquin arriba a la comissaria i ha d’investigar l’assassinat d’un capo de la droga i el crim d’un espia veterà. 

I això sense oblidar la presència d’escriptors com Dolores RedondoJavier Cercas, Petros MàrkarisBonnie Jo Campbell Yrsa Sigurdardóttir i autors fronterers amb el gènere com Mariana Enríquez, o Cristina Fernández Cubas.    

Notícies relacionades