PREMIS CINEMATOGRÀFICS

Indignació feminista a França per les 11 nominacions de Polanski als César

Davant les protestes, l'Acadèmia del Cine francès exhibeix la taquilla d''El oficial y el espía' i argumenta que els guardons «no tenen posicions morals»

zentauroepp52004919 icult200129140313

zentauroepp52004919 icult200129140313 / THOMAS SAMSON

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Si la seva estrena a les sales de cine franceses ja va patir l’intent de boicot de les organitzacions feministes, les 12 nominacions que ha rebut l’últim film del director francopolonès Roman Polanski (1933) als premis César no ha fet més que atiar la polèmica. «Si violar és un art, doneu-li a Polanski tots els César», ha reaccionat a Twitter el col·lectiu feminista Osez le feminisme.

Lleó de Plata a l’última Mostra de Venècia, la pel·lícula ‘J’accuse’ (‘El oficial y el espía’, a Espanya) recrea l’anomenat ‘cas Dreyfus’, un procés escandalós tenyit d’antisemitisme contra un oficial de la Tercera República, que va originar el cèlebre al·legat al seu favor d’Émile Zola.

Polanski, perseguit des de fa 40 anys per la justícia nord-americana per haver mantingut relacions sexuals amb una menor, ha comparat la seva situació amb l'acarnissament que va viure a finals del segle XIX Alfred Dreyfus.

Aquest victimisme va enfurismar la fotògrafa francesa Valentine Monnier, que en una entrevista amb el diari ‘Le Parisien’, dies abans de l’estrena a França de la pel·lícula, va decidir trencar el seu silenci per denunciar que Polanski l’havia violat el 1975, quan tenia 18 anys.

Va explicar que va ser en un xalet de Gstaad (Suïssa) al qual la va convidar una amiga per passar-hi un cap de setmana esquiant, i que el comportament del cineasta va ser «d’una violència extrema».

Polanski nega les acusacions però la francesa no és l’única dona que ha declarat haver sigut agredida sexualment pel director francès. Hi ha almenys quatre dones més que diuen el mateix.

En aquest context, les xarxes socials bullen després que l’Acadèmia del Cine francès hagi anunciat aquest dimecres la llista de nominats a la 45a edició dels seus guardons, que s’entregaran el pròxim 28 de febrer, fent de ‘J’accuse’  la favorita del palmarès.

La cinta de Polanski ha sigut nominada en 12 categories, per davant de ‘Los miserables’, el fresc de la ‘banlieue’ firmada per Ladj Ly, i ‘La belle époque’, de Nicolas Bedos, amb 11. Aspira, entre altres, al César a la millor pel·lícula, direcció i actor (Jean Dujardin).

«Ja és massa que Polanski tingui la barra de fer un paral·lelisme entre la seva història i la de Dreyfus, però encara és més inadmissible que l’acadèmia hi col·labori», denuncia un internauta.

Un milió i mig d’espectadors

Notícies relacionades

Però el president de la institució, Alain Terzian, es fa el desentès. «Si no m’equivoco, un milió i mig de francesos han anat a veure aquesta pel·lícula. Els César no són una instància que hagi de tenir posicions morals», ha conclòs.

De moment no se sap si el realitzador acudirà a la sala Pleyel on tindrà lloc la cerimònia dels César. El 2017 Roman Polanski va renunciar a presidir la gala després que es revelessin noves acusacions de violació a menors i a causa del procés judicial pendent als Estats Units. La gala d’aquesta edició pot ser moguda perquè les organitzacions feministes es volen fer sentir.