EXPOSICIÓ A GIRONA

Els Junyer Vidal, falsificadors d'art per a catalanistes

Els germans Carles i Sebastià van arribar a cotes altes en el món de l'art fals

zentauroepp51832739 icult200120162413

zentauroepp51832739 icult200120162413

1
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal

«El món del fals» a Catalunya «és molt menys conegut i ha sigut poc estudiat, de manera que costa delimitar les seves fronteres»,  així com «caracteritzar els seus episodis més destacats», es pot llegir en el catàleg de ’Falsos verdaders, l’exposició al Museu d’Art de Girona.  Però tot seguit glossa la figura dels dos falsificadors catalans per antonomàsia: els germans Junyer Vidal. Carles i Sebastià.

Notícies relacionades

Nascuts a Castelló d’Empúries, el primer era crític d’art i el segon pintor, i tots dos portaven un taller de restauració d’obres medievals a Vallcarca. Segons el relat firmat pels comissaris de la mostra, Francesc Miralpeix i Joan Bosch, la burgesia catalana dels anys 30 estava àvida de certificar la seva adhesió al nacionalisme en voga adquirint art romànic i gòtic, que veien com a bressol del catalanisme, i «en aquest context, el taller dels Junyer va trobar magnífiques oportunitats». Els germans van combinar la restauració d’obres medievals amb «la creació de convincents succedanis, fruit de la hiperrestauració o de la franca falsificació», i gràcies als seus bons contactes en la societat catalana van donar sortida als seus falsos amb certa facilitat. Segons Miralpeix, «la seva tècnica solia consistir en el fet que venien als seus clients una sèrie de peces autèntiques, però posaven al paquet una peça falsa».

Els seus falsos verdaders van arribar en mans de col·leccionistes de la talla de James Rorimer, director del Museu Metropolità de Nova York, i l’acadèmic de Harvard Chandler Rathfon Post. La mostra del museu de Girona inclou la que segons els entesos és una de les millors falsificacions catalanes, un ‘Sant Bisbe’ que els Junyer Vidal van intentar fer passar per un Lluís Borrassà i que actualment pertany el Museu Nacional d’Art de Catalunya. 

Temes:

Art