JUDICI LITERARI

Ignacio Echevarría, absolt d'atemptar contra l'honor de Bolaño

La vídua de l'autor xilè va fer seure el crític al banc dels acusats per afirmar que aquest no va mantenir amb ella un projecte de vida en comú

zentauroepp51410724 icult ignacio echevarria200114202946

zentauroepp51410724 icult ignacio echevarria200114202946 / ANGEL GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

El jutjat número 9 de primera instància ha dictat sentència absolent el crític literari Ignacio Echevarría dels càrrecs d’atemptar contra l’honor del difunt escriptor Roberto Bolaño i contra la intimitat de la seva família. La vídua de l’escriptor, Carolina López, havia  interposat una querella en la qual reclamaven 150.000 euros però, segons la resolució, ara es veurà obligada a pagar les costes. El judici que es va desenvolupar el 17 de desembre passat amb dos pesos pesants de l’edició internacional com a testimonis de les dues parts: el poderós agent literari novaiorquès Andrew Wylie, que va recolzar la seva representada, Carolina López, i l’editor de més prestigi de l’àmbit espanyol, Jorge Herralde, qui va testificar en defensa d’Echevarría.

Notícies relacionades

S’ha de recordar que Echevarría va ser amic íntim de Bolaño i la persona que aquest va designar perquè, en cas que sobrevingués la seva mort, fos referent en els seus assumptes literaris ja que coneixia molt a fons la seva obra. Segons aquest desig, Echevarría va ser l’editor executiu de les primeres obres pòstumes de l’autor xilè de les quals després va quedar apartat per la vídua. El motiu d’aquesta distància segons Echevarría va ser haver ratificat Carmen Pérez de Vega com a companya sentimental, tal com va publicar en un article d’‘El Cultural’.  Una condició que la vídua ha negat en rodó i s’ha dedicat a interposar denúncies a tot aquell que l’esmentés en tals termes. En aquell text Echevarría sostenia que esmentar o no Pérez de Vega era el senyal amb el qual la vídua marcava «els qui formen part o no del que podríem anomenar la memòria oficial de Roberto Bolaño» i establia així un esborrament selectiu. 

A més de l’article d’‘El Cultural’ del mes de setembre del 2016, el crític en va publicar el novembre d’aquell any un altre a ‘El País’, un desmentiment a un article previ de la vídua. Echevarría assegurava allà que «és fals que Roberto Bolaño i Carolina López mantinguessin fins a la mort d’aquell, com ella diu,  un projecte de vida en comú, de parella i familiar».  Aquests dos textos són els que han portat el crític i amic de l’escriptor al banc dels acusats. De fet, un judici anterior interposat per Carolina López contra Pérez de Vega, va reconèixer la seva condició de companya sentimental de Bolaño, tot i que la comminés a no parlar de l’assumpte en públic i a pagar 35.000 euros.