PREMIS A HOLLYWOOD

Tarantino i Mendes triomfen en uns Globus d'Or que donen l'esquena a Netflix

'Parásitos' i Phoenix desbanquen a 'Dolor y gloria' i Banderas

20200106 468069 genteglobose 1 1 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Als 87 periodistes que decideixen els Globus d’Or, és clar, els agrada el Hollywood clàssic, ja sigui en l’homenatge que li ha fet Quentin Tarantino en el seu últim treball amb dues de les estrelles més grans de la indústria o en la forma de la virtuosa pel·lícula bèl·lica de gran pressupost però actors desconeguts que Sam Mendes ha fet pensant que es vegi a la pantalla gran. A ‘Érase una vez en... Hollywood’ l’han convertit en triomfadora de la nit amb tres guardons: millor comèdia o musical, millor guió per a Tarantino i millor actor de repartiment per a Brad Pitt. Per la seva part, ‘1917’ ha sortit coronada com a millor drama i Mendes ha donat una de les més inesperades campanades de la nit imposant-se en la categoria de millor director a Martin Scorsese, Bong Joon-ho, Tarantino i Todd Phillips. La carrera cap als Oscars s’anima.

La mateixa Associació de la Premsa Estrangera que havia permès a Netflix escombrar en les nominacions de cine, amb 17 candidatures, li ha donat l’esquena al repartir els premis, tot i que després dels treballs amb què lluitaven hi hagi noms, estils i cine clàssics també. A la plataforma li han donat només l’alegria del premi a Laura Dern com a actriu de repartiment en ‘Historia de un matrimonio’. I en els seus designis els votants dels Globus no només han deixat el treball de Noah Baumbach, que era la màxima pel·lícula nominada amb sis candidatures, amb només aquest premi: a Scorsese i ‘El irlandés’, que aspirava a cinc, l’han fet anar-se’n de buit. El mateix a ‘Los dos Papas’ i a ‘Yo soy Dolemite’, els altres títols que Netflix havia col·locat entre els 10 en lliça per millor pel·lícula. 

Per a ‘Parásitos’, un dels fenòmens cinematogràfics de l’any a tot el món, els Globus han guardat només el premi de pel·lícula en llengua estrangera, que s’esperava però ha sigut suficient per deixar sense reconeixement el ‘Dolor y gloria’ de Pedro Almodóvar. En categoria d’actor de drama Antonio Banderas no ha pogut superar la memorable interpretació de Joaquín Phoenix a ‘Joker’, una pel·lícula que també ha aconseguit el premi per la banda sonora de Hildur Gudnadottir.

Així mateix, la hispanocubana Ana de Armas, protagonista de ‘Puñales por la espalda’, no ha pogut banyar en or el seu meteòric ascens però en la seva categoria almenys s’ha fet històriaAwkwafina, protagonista de la deliciosa ‘La despedida’, s’ha convertit en la primera intèrpret asiàtica que aconsegueix el premi a millor actriu de comèdia.

Han sigut uns Globus clàssics. S’han rendit, per exemple i com s’esperava, a la impressionant personificació de Judy Garland que fa Renée Zellweger a ‘Judy’, però han deixat també la seva dosi habitual de sorpreses. Una de majúscula ha sigut el triomf en categoria d’animació  de ‘Mr. Link. El origen perdido’, una pel·lícula dels estudis LAIKA que s’ha imposat a un treball de Pixar (‘Toy Story 4’), dos de Disney (incloent ‘Frozen 2’) i un altre de Dreamworks. I a Taron Egerton li ha donat rèdit la intensa entrega a la campanya promocional de temporada de premis: davant un ídol de Hollywood com Leonardo DiCaprio i una icona com Eddie Murphy, el jove gal·lès s’ha emportat el Globus a millor actor de comèdia o musical per ‘Rocketman’.  L’home que interpreta, Elton John, també ha pujat a l’escenari per recollir amb Bernie Taupin l’estatueta a la millor cançó, ‘I’m gonna love me again’, segons ha explicat Sir Elton el primer premi que els dos guanyen junts.

‘Fleabag’ i ‘Succession’

En l’apartat televisiu la nit ha sigut de ‘Fleabag’, la sèrie d’Amazon  premiada en comèdia, i de ‘Succession’, d’HBO, guanyadora en drama. Els seus dos protagonistes, Phoebe Waller-Bridge Brian Cox, s’han emportat les estatuetes en les seves categories interpretatives.

Hi ha hagut alguna sorpresa, com la victòria com a actor de comèdia de Ramy Youseff per una producció de Hulu, ‘Ramy’, que ell mateix és conscient que poca gent coneix. «Sé que no heu vist la meva sèrie», ha dit fent broma, «tothom està com ¿qui és aquest, un muntador?»

Chernobyl’, també d’HBO, ha guanyat com a millor minisèrie i pel treball de repartiment de Stellan Skarsgard. I els Globus, com en l’apartat de cine, tampoc han mostrat gaire amor per Netflix. De les 17 nominacions que tenia la plataforma s’ha transformat en or només la d’Olivia Colman pel seu treball en ‘The Crown’.

Gervais i els discursos polítics

Li va sortir el tret per la culata a Ricky Gervais, que en el seu monòleg inicial havia assegurat que era la nit de Netflix i que la resta podia marxar. I no ha sigut l’únic que el provocador còmic ha destarotat. En aquest monòleg omplert de dards als organitzadors que l’havien contractat per cinquena vegada, d’algunes bromes dures sobre escàndols sexuals i de crítica negra a Apple («una companyia que té fàbriques d’explotació a la Xina») també ha provat de dir als premiats que es limitessin en els agraïments. «No esteu en posició de fer discursos polítics», ha dit. «No sabeu res. Passeu menys temps a l’escola que Greta Thunberg».

La broma ha fracassat. Des de l’escenari s’ha parlat sobre canvi climàtic, especialment en mencions i mostres de solidaritat amb els incendis a Austràlia, des d’on ha enviat un missatge cridant a actuar davant de la crisi climàtica Russell Crowe, premiat pel seu treball a ‘La voz más alta’. S’ha parlat també de drets de la comunitat LGTBQ, especialment durant el premi honorífic a Ellen DeGeneres. I s’ha parlat de guerraDonald Trump, drets de la dona i eleccions.

Notícies relacionades

Patricia Arquette, premiada pel seu treball ‘The Act’, ha dedicat la seva intervenció a denunciar «un president que tuiteja una amenaça de 52 bombardejos (a l’Iran), incloent en llocs culturals», a alertar de l’emergència climàtica i a apressar tothom a votar en les presidencials del novembre.

El seu discurs ha sigut només un aperitiu del que estava a punt d’arribar. Quan ha pujat a l’escenari a recollir el seu Globus d’Or com a protagonista de la minisèrie ‘Fosse/Verdon’, Michelle Williams ha llançat un personal i emocionant al·legat a favor del dret a decidir de les dones. I ha acabat també amb un missatge de cara a les eleccions. «Dones, sisplau voteu segons el vostre propi interès. És el que els homes han estat fent durant anys i és per això que el món s’assembla molt a ells», ha dit. «No ho oblideu: som el grup electoral més gran d’aquest país. Fem que s’assembli més a nosaltres».

Temes:

Globus d'or