ESTRENA GALÀCTICA

'Star wars': els vuit moments més èpics de la saga

De cara a l'estrena de 'L'ascens de Skywalker', recordem vuit fites de les vuit entregues anteriors

180418 63433

180418 63433

3
Es llegeix en minuts
Julián García y Juan Manuel Freire
Julián García y Juan Manuel Freire

Periodistes

ver +

Fins i tot en els seus moments més baixos (i això inclou el telefilm ‘Ewoksploitation’ ‘Una aventura dels Ewoks’ i un especial nadalenc de 1978 que s’ha intentat esborrar del llegat oficial), cada entrega de l’univers ‘Star wars’ ha tingut un grapat d’instants per recordar. A la seva manera, fins i tot la primera aparició de Jar-Jar Binks, salvat de la mort per Qui-Gon Jinn, va ser una cosa inoblidable. Però recordem aquí vuit moments indiscutiblement bons, incloent-hi, així és, un de ‘La amenaza fantasma’.

‘LA AMENAZA FANTASMA’. La carrera de beines

L’episodi amb menys seguidors de la saga ofereix un dels seus moments més memorables en la carrera de beines, fabulós homenatge de George Lucas al duel de quadrigues de ‘Ben-Hur’. En aquesta exaltació del millor so THX, el superdotat nen Anakin Skywalker deixava clar que la Força l’acompanyava al batre el trampós pilot Sebulba en una vertiginosa carrera a la Gran Arena de la ciutat de Mos Espa, al planeta Tatooine.


‘L’ATAC DELS CLONS’. Yoda vs. Comte Dooku

Percebent que Obi-Wan Kenobi i Anakin Skywalker tenen seriosos conflictes, el vell mestre Yoda acudeix al rescat, però en el camí es troba un antic padowan seu, el malvat sith Dooku. Tots dos s’enfrontaran en un coreogràfic duel d’espases làser en el qual Yoda deixa el bastó i es transmuta en sorprenent saltimbanqui amb una successió de salts i cabrioles que acaba en combat nul: el jedi salva els seus alumnes i Dooku aconsegueix escapar in extremis.


‘LA VENJANÇA DELS SITH’. El naixement de Darth Vader

Acabat de nomenar Darth Vader pel malèfic emperador Palpatine, Anakin Skywalker queda greument mutilat i cremat per la lava en una batalla a mort amb Obi Wan Kenobi al planeta Mustafar. Palpatine el rescata fet un ‘eccehomo’ i li instal·la pròtesis electromecàniques i una màscara respiratòria. Trencat d’amor i ira, ja que Palpatine el menteix acusant-lo d’haver matat la seva estimada Padmé Amidala, neix el monstre. Neix la icona. Neix el mite.


‘UNA NUEVA ESPERANZA’. La doble posta de sol

Abans, molt abans del prestigiós doble arc de Sant Martí de Paul Vasquez, va estar aquesta doble posta de sol. Un Luke Skywalker cansat de la vida (de granja) mirava cap a l’horitzó i anhelava aventures mentre els dos sols de Tatooine es ponien en la distància. La imatge és pura i icònica ficció ‘pulp’, però no seria el mateix sense el tema de John Williams, també conegut com a ‘The Force theme’. Gran Força.


‘L’IMPERI CONTRAATACA’. ‘Jo soc el teu pare’

Ara com ara, l’estrena d’una nova entrega de ‘La guerra de les galàxies’, i de gairebé qualsevol cosa, obliga al dejuni digital durant un temps prudent. Abans, les sorpreses trigaven més a aflorar. I, tot i que David Prowse (que va donar cos a Darth Vader del quart al sisè episodi), va endevinar sense voler el gir davant d’un grup de fans, com va recollir el ‘San Francisco Examiner’, encara es van sentir murmuris entretallats quan aquestes paraules van retrunyir a les sales. 


‘EL RETORN DEL JEDI’. Leia escanya Jabba 

Hi haurà qui digui que Leia apareixia reduïda a dona florero amb biquini daurat al començament d’‘El retorn del Jedi’. Esclava, ni més ni menys. Però aquesta dona florero acaba utilitzant la seva pròpia cadena d’esclava per escanyar Jabba El Hutt: el jou opressor del més viscós patriarcat convertit en arma letal. Mentrestant, Luke, Han, Lando i Chewie estaven embrancats en una lluita molt fàcil amb uns pobres guàrdies.


‘EL DESPERTAR DE LA FORÇA’. La mort de Han Solo

Notícies relacionades

Un moment traumàtic, possiblement el que més crits d’«¡oh, no pot ser!» ha generat en tota la saga. Han Solo es retroba a la base Starkiller amb Kylo Ren, que és el fill que va tenir amb la princesa Leia, i mira de convèncer-lo que torni a casa. Però Ren, fet un mar de dubtes entre el bé i el mal, apunyala el seu pare amb l’espasa làser. Ferit fatalment, Han Solo cau a les profunditats de l’abisme i deixa enrere un rastre de desolació.


‘ELS ÚLTIMS JEDI’. La lluita de Rei i Kylo contra la Guàrdia Pretoriana

Si David Lynch o David Cronenberg haguessin arribat a rodar un film de la saga Skywalker, alguna escena de lluita hauria sigut molt semblant a aquesta, més que res per aquests vermells poderosos. El sotrac és estètic, però també purament emocional: ¿ha convençut Rei a Kylo per passar-se a la llum? Però no, eren falses esperances i Kylo va continuar sent un paio enfadat i emocore.

Temes:

Star Wars Cine