CAPÍTOL FINAL

Guia dels personatges d''Star Wars: L'ascens de Skywalker'

Repassem les 13 figures principals de l'última entrega de la saga galàctica

warsweb

warsweb

5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Final d’una era? Potser, potser, potser. La saga Skywalker ja va acabar, en principi, el 1983 amb ‘El retorn del jedi’, però es va acabar estenent (enrere en el temps) amb la trilogia de preqüeles ordida perGeorge Lucas. El mateix que va quedar només com a consultor creatiu a ‘El despertar de la força’, arrencada d’una tercera trilogia el final de la qual estem a punt de presenciar. Dijous, 19, amb l’estrena de ‘L’ascens de Skywalker’, acaba una era. Fins a nou avís.

D’’El despertar de la força’ es va dir que era massa fidel a ‘La guerra de les galàxies’, a la seva estructura dramàtica, els seus personatges i barreja d’humors. Lucas va arribar a desdenyar el seu «tacte retro». De la posterior ‘Els últims jedi’ es va dir, en canvi, que era massa poc fidel a les essències de la saga. Al prendre el testimoni de l’amigablement acomiadat Colin Trevorrow (’Jurassic World’), Abrams acceptava un repte complicat: buscar un final universalment satisfactori per a una història que fa diversos anys que divideix opinions.

Tot sembla indicar que Abrams seguirà la mateixa estratègia que a ‘El despertar de la força’: el vell i també el nou, però sense passar-se, units en feliç harmonia retroactual. Una idea que s’estén al ‘dramatis personae’, en el qual conviuen veterans de la casa (R2-D2, C-3PO, Chewbacca i el retornat Lando) amb possibles favorits del demà. Perquè els Skywalker se’n van, però ‘Star Wars’ es queda. 

1. R2-D2 (Jimmy Vee)

El vell droide astromecànic no necessita presentació. Contrapartida adorable i onomatopeica del verborreic C-3PO, no només exerceix d’alleujament còmic, sinó que pot servir de veritable ajuda en moments de màxima ansietat. Des d’’El despertar de la força’ (tot i que no fos acreditat), l’actor al seu interior és Jimmy Vee, conegut per les seves aparicions en l’univers televisiu Doctor Who.


2. C-3PO (Anthony Daniels)

El neuròtic androide de protocol continua sent interpretat, en el dia d’avui, per l’anglèsAnthony Daniels(73 anys): l’únic actor involucrat en les nou pel·lícules. Ha observat de prop l’evolució de la saga, però això no significa que pugui explicar-nos-la. «Hem acabat amb centenars de jedis amb sabres de llum de colors diferents, i he perdut el fil», ha dit aThe New York Times.  


3. Chewbacca (Joonas Suotamo)

«Chewie, som a casa», deia Han Solo en potser el moment més ‘fanservice’ d’’El despertar de la força’. Tenir el wookie en una pantalla suposa, per a molts, una regressió immediata a un temps més senzill, en el que era fàcil distingir llum i costat fosc. L’antic jugador de bàsquet Joonas Suotamo va ser doble del plorat Peter Mayhew a ‘El despertar de la força’ i va agafar el relleu definitivament en ‘Els últims jedi’. 


4. Lando Calrissian (Billy Dee Williams)

Jugador compulsiu, estafador i ‘playboy’, era un dels personatges més encantadors de la trilogia original. Billy Dee Williams ha donat veu a Lando en videojocs i sèries animades, però no el vèiem encarnar realment el personatge des d’’El retorn del jedi’. Ara que falta Han, potser pot recuperar el Falcó Mil·lenari.


5. Poe Dameron (Oscar Isaac)

Acabada la saga Skywalker, el pilot ben plantat interpretat per Oscar Isaac hauria de tenir una cosa pròpia, ja sigui ‘spin-off’ cinematogràfic, sèrie o minisèrie. De fet, el protagonista de ‘A propósito de Llewyn Davis’ ja ha posat veu a Poe en quatre episodis de la sèrie animada ‘Star Wars: La Resistencia’. Ja té la seva pròpia sèrie de còmics a Marvel i ha protagonitzat la novel·la ‘El renacer de la Resistencia’. A ‘L’ascens de Skywalker’ tindrà oportunitat d’acomiadar-se de Leia, segons ha assegurat Isaac en alguna entrevista.


6. Kylo Ren (Adam Driver)

Entre Kylo Ren, el nebot de Luke que va sucumbir al costat fosc, i Rey, que alguns encara esperen que sigui una Skywalker, pot passar de tot. (I no, un petó incestuós no està fora de lloc en l’univers ‘Star Wars’). En els avenços hem vist Rey entossudida en enfrontar-s’hi, i al pobre Finn trastornat per aquesta obsessió, però no oblidem la vella dita escolar: els que es barallen es desitgen.


7. BB-8

Tots vam jurar i perjurar que no ens deixaríem temptar per nou marxandatge d’’Star Wars... fins que vam veure rodar BB-8, el droide que estàvem buscant. Amic fidel de Poe Dameron, en aquesta entrega competirà en monada amb el nou droide D-O.


8. Finn (John Boyega)

A ‘Els últims jedi’, el soldat d’assalt renegat s’embarcava amb la rebel Rose Tico (Kelly Marie Tran) en una missió que els conduïa fins a la ciutat casino Canto Bight. La seva connexió amb Rose sembla haver-li fet oblidar, o potser no, a Rey, a la que agafava la mà cada vegada que podia a ‘El despertar de la força’. 


9. Rei (Daisy Ridley)

A ‘Els últims jedi’, Rian Johnson es va arriscar a suggerir que no feia falta ser Skywalker ni Kenobi per ser un heroi de ‘La guerra de les galàxies’. Alguns fans es van quedar morts. Però res que no pugui arreglar una mica de retrocontinuïtat. En entrevista amb ‘Entertainment Weekly’, Daisy Ridley ha comentat que Rey continua buscant els seus origens en aquesta entrega: «És una cosa que encara està intentant esbrinar: ¿d’on ve? No és que no s’ho cregui, però sent que hi ha alguna cosa més en la història». 


10. Rose Tico (Kelly Marie Tran)

Per encarnar la rebel Tico, el director Rian Johnson buscava«algú que un no necessàriament imagina com a gran heroi de la saga». La seva escollida va ser la (fins aleshores) poc coneguda actriu Kelly Marie Tran, californiana filla de refugiats vietnamites. Tran ha mostrat la seva vena més dramàtica a la sèrie sobre el duel ‘Sorry for your loss’, potser l’únic realment bo que ha donat Facebook. 


11. D-O

El droide adorable al qual abans al·ludíem és una espècie de petit magnetòfon sobre rodes i és tot el que volem per Nadal. A part d’un Baby Yoda. 


12. Zorii Bliss (Keri Russell)

Notícies relacionades

Keri Russell, la sensible però temible Elizabeth Jennings de ‘The americans’, ha sigut fitxada com a mercenària emmascarada; igual queLupita Nyong’o(Maz Kanata) oPhoebe Waller-Bridge(L3-37), no ensenyarà el seu rostre a la saga. Originària del planeta gelat de Kijimi, va tenir contacte amb Poe en el passat. 


13. Jannah (Naomi Ackie)

Naomi Ackie, revelada com la criada Anna de Lady Macbeth i vista enla nova temporada de ‘The end of the f***ing world’, és una guerrera de la lluna oceànica Kef Bir que creua el seu camí amb el trio de Rey, Finn i Poe i s’uneix a la causa de la Resistència. És una mestra de l’arc d’energia.

Temes:

Star Wars Cine