UN 2019 DE CINE

'Dolor y gloria', d'Almodóvar, millor pel·lícula de l'any segons la revista 'Time'

El film aspira a representar Espanya en els pròxims Oscars

zentauroepp49609830 icult190829174736

zentauroepp49609830 icult190829174736 / MANUEL SILVESTRI

2
Es llegeix en minuts

‘Dolor y gloria’, de Pedro Almodóvar, és la millor pel·lícula del 2019, un any magnífic per al cine, segons l’influent setmanari nord-americà ‘Time’. La cinta del director manxec s’ha imposat en aquesta llista als nous films de Martin Scorsese, ‘El irlandès’, i de Quentin Tarantino, ‘Érase una vez en... Hollywood’, que completen els tres primers llocs de la classificació elaborada per la crítica Stephanie Zacharek.

El número u del film d’Almodóvar a la revista ‘Time’ es coneix dies abans que dilluns vinent l’Acadèmia de Cine espanyola anunciï quina pel·lícula representarà Espanya en la carrera als Oscars, que se celebraran el 9 de febrer. La terna de cintes preseleccionades per l’Acadèmia de Cine per competir per l’estatueta en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa està formada per ‘Dolor y gloria’; ‘Mientras dure la guerra’, d’Alejandro Amenábar; i ‘Buñuel en el laberinto de las tortugas’, de Salvador Simón. 

«‘Dolor y gloria’ pot ser la pel·lícula més resplendent i commovedora d’Almódovar, una paleta de colors vibrants i emocions encara més intenses, i un himne a aquesta força misteriosa sigui el que sigui que ens manté en marxa durant dies, mesos o anys abans que els nostres cossos ens traeixin», afirma Zacharek, que en la seva llista del millor de l’any col·locaMartin Scorsese i els gánsters encarnats per Robert de Niro, Joe Pesci i Al Pacino a ‘El irlandés’ en segon lloc.

La medalla de bronze és per ‘Érase una vez en... Hollywood’, la novena pel·lícula de Quentin Tarantino, ambientada en la meca del cine a finals dels seixanta i que està protagonitzada per Leonardo DiCaprio, Brad Pitt i Margot Robbie.

Notícies relacionades

El quart lloc és per a ‘Historia de un matrimonio’, un drama produït per Netflix, igual com ‘El irlandés’ de Scorsese, que retrata la separació d’una parella encarnada per Scarlett Johansson i Adam Driver. El cinquè lloc és per a ‘Mujercitas’, la nova versió del clàssic de Louisa May Alcott dirigida en aquesta ocasió per Greta Gerwig (‘Lady Bird’) i protagonitzat per Saoirse Ronan, Emma Watson, Timothée Chalamet, Laura Dern, Meryl Streep i Florence Pugh.

Completen la llista de les deu millors pel·lícules de l’any ‘Parásitos’, l’aclamada i inclassificable cinta del sud-coreà Bong Joon Ho; ‘Puñales por la espalda’, film detectivesc escrit i dirigit per Rian Johnson; ‘Yo soy Dolemite’, el film de Netflix protagonitzat per Eddie Murphy; ‘Un amigo extraordinario’, l’última pel·lícula de Tom Hanks dirigida per Marielle Heller; i ‘Estafadores de Wall Street’, la cinta protagonitzada per Jennifer López basada en la història real d’un grup de ballarines de striptease s’uneix per estafar els seus clients, els adinerats magnats de Wall Street.