Pesos pesants de la literatura

Follet, Child, Moyes i Mosse, els quatre genets de l'anti-'brexit'

Els quatre escriptors protesten amb una gira per la sortida del Regne Unit de la UE

GRAF1654. MADRID, 19/11/2019.- Los autores británicos Lee Child (i), Ken Follet (2i), Jojo Moyes (2d) y Kate Mosse comparecen en rueda de prensa dentro de la gira The Friendship Tour para apoyar la causa europeísta y en contra del ’brexit’, este martes en Madrid. EFE/Zipi

GRAF1654. MADRID, 19/11/2019.- Los autores británicos Lee Child (i), Ken Follet (2i), Jojo Moyes (2d) y Kate Mosse comparecen en rueda de prensa dentro de la gira The Friendship Tour para apoyar la causa europeísta y en contra del ’brexit’, este martes en Madrid. EFE/Zipi / Zipi (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Tenen milions de lectors a Itàlia, França, Alemanya i Espanya amb novel·les històriques, romàntiques o de ‘thriller’, però ara els autors britànics Ken Follett, Lee Child, Jojo Moyes i Kate Mosse volen transmetre un mateix missatge: «Ens sentim molt avergonyits perquè el nostre país rebutja Europa».

«I això ens molesta i ens fa vergonya, per això som aquí per dir-vos que us estimem», ha expressat Follet durant una trobada amb la premsa a Madrid organitzada en el marc de la seva visita a Espanya amb motiu de la ‘Gira de l’amistat’, una campanya anti-‘brexit’ que va arrencar diumenge a Milà i que els portarà també a Berlín i París

.«Tenim prou diners i les vendes no són el que ens preocupa ara –ha exposat Follet–, però sí la relació amb el nostre lectors. Això és el que ens mou».

En aquest periple carregat d’amor per Europa, els quatre genets anti-‘brexit’ han posat de manifest la importància d’aquests seguidors que han fet que la «insularitat» del Regne Unit no sigui un problema per a ells, i per això volen continuar transmetent-los que són ells per a qui Follet va crear aquest tour a què es van unir la resta d’escriptors.

35 milions de britànics

«No som només nosaltres quatre els que estem en contra del ‘brexit’, sinó que 35 milions de britànics se senten igual. No us oblideu que a Anglaterra els que han votat que no al ‘brexit’ són joves, i els que sí són més grans i es moriran aviat», ha dit Lee Child, que no ha dubtat a confessar el seu odi pel líder del partit del ‘brexit’, Nigel Farage.

«Si fos aquí li donaria una puntada de peu als testicles. És un especulador en moneda estrangera, vol fer un ‘pelotazo’ quan es desplomi la moneda britànica», ha afegit mentre ha reconegut que «no vol» com a lectors aquests ciutadans pro-‘brexit’ que sap que s’emprenyaran per haver-se embarcat en aquesta gira.

Per la seva part, Jojo Moyes ha incidit que els polítics no els «representen», així com Child ha matisat que s’ha arribat a aquesta situació també pels mitjans de comunicació britànics «deshonestos». «Us demano que això mateix no passi a Espanya», ha etzibat.

«Dificultat per viatjar»

«La situació política ha sigut distorsionada –ha puntualitzat Child– per mitjans de comunicació corruptes. Em fascina que la gent els hagi cregut».

Així mateix, Follet ha mostrat la seva preocupació davant de la futura «dificultat per viatjar» després de la separació d’Europa ja que al·lega que això farà que es «perdi el contacte» amb la resta de països: «Quan ets creador absorbeixes influències, i si es converteix (el Regne Unit) en un país aïllat la nostra cultura patirà».

Per això aquests quatre magnats de la literatura desitgen que Europa els «vulgui tornar a acollir» quan es produeixi el «procés inevitable» que ocorrerà gràcies a les generacions més joves: «Aquesta situació es capgirarà».

Quan els han preguntat si han pensat a marxar d’Anglaterra, els quatre coincideixen que no ho faran perquè tenen la «responsabilitat», ha manifestat Mosse, de «quedar-se» per lluitar pel país que vol.

A més, tots han coincidit també que el poble britànic s’ha fet «molt conformista» amb la democràcia.

Notícies relacionades

«Havíem d’haver-nos adonat de com de fràgil que és i l’hauríem d’haver defensat amb més afany. Hem perdut l’oportunitat i ara la gent ha de treballar per restaurar-la de nou [...] els britànics han sigut massa confiats», ha transmès Child.

Tot i que no s’ha volgut pronunciar ni per l’auge de la ultradreta a Espanya ni per la situació de Catalunya, Mosse sí que ha advocat per recórrer a la Història per no «cometre els mateixos errors del passat».