QUÈ FER AVUI A BARCELONA

La Biennal IF de teatre visual i de figures celebra la tercera edició

Ofereix exposicions, tallers, laboratoris i un festival compost per diversos espectacles

Els actes tindran lloc a diverses sales de Barcelona, Sabadell i Santa Coloma de Gramanet

minako-seki-human-form-ii-puppets-3

minako-seki-human-form-ii-puppets-3

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El teatre és una forma d’expressió tan rica que acull al seu interior un munt de disciplines diferents que contribueixen a enriquir encara més aquest art. Una d’aquestes disciplines és l’especialitat dedicada a les figures i el teatre visual, que aquests dies celebra en diverses localitats la seva pròpia biennal sota el títol genèric IF Barcelona i que, en aquesta tercera edició, està dedicada a la potencialitat del cos humà i la seva versatilitat. Està estructurada en tres àmbits: exposicions, tallers i laboratoris i un festival compost per diversos espectacles.

La coreògrafa francesa Carine Gualdaroni. / CIEJUSTEAPRES.COM

Activitats a Barcelona

El Centre d’Arts Santa Mònica ofereix fins al dia 17 una gran exposició fotogràfica i documental sobre l’evolució del teatre visual, de figures i titelles a Catalunya en els últims cinc anys, des que es va iniciar aquest certamen. Aquest mateix recinte acollirà el dia 15 el muntatge Ride, de la francesa Carine Gualdaroni i la companyia Juste Après. Parteix del doble significat d’aquesta paraula, que significa ‘viatge’ en anglès i ‘arruga’ en francès. Per això proposa un trajecte poètic a través del rastre que deixen les arrugues als rostres i els cossos.

  

 

La sala Hiroshima, especialitzada en dansa, presentarà ¡Ay! ¡Ya! (dia 17), de Macarena Recuerda Shepherd. Aquesta companyia basca pretén fer un divertit exercici sobre la construcció de la mirada i la percepció. Per això utilitza l’art visual i la performance proposant jocs òptics per estimular la nostra imaginació amb l’escenificació de cossos impossibles i modelables. Un espectacle molt original i sorprenent.

Les impactants imatges de ‘Human Form II-Puppets’. / IF

Human Form II-Puppets podrà veure’s a l’Antic Teatre (dia 12). És un projecte de la coreògrafa i ballarina germanojaponesa Minako Seki que sobrepassa els límits de les formes humanes per convertir-les en nines, robots, cadàvers, fantasmes o esperits desdoblant-se en titelles a escala real. Amb això pretén fer-nos dubtar dels límits entre l’home i la màquina o l’animal. Una peça molt impactant des del punt de vista visual.

  

 

Espectacles a Sabadell

A Sabadell, la Fàbrica de Creació de les Arts a Viu, Estruch, acollirà aquest certamen amb tres peces. La primera pot veure’s avui, Las hermanas Verán, de l’Andrea Cruz Company. L’artista treballa el moviment des de la fotografia contemporània, les coreografies estàtiques i jocs de performanceS’ocupa de dues germanes que ho han perdut tot després d’un incendi a la casa familiar excepte els seus records i reviuen les imatges dels seus parents, les seves rutines i somnis.

Pep Aymerich juga amb una figura de fusta de si mateix. / IF

Demà serà el torn de Pep Aymerich amb El lloc? De ser nosaltres. És un artesà de la fusta que crea el seu propi món amb les mans. En aquesta ocasió construeix una rèplica exacta del seu cos i el de la seva filla en forma de marionetes articulades. El seu projecte combina dansa, moviment i acció, i proposa un diàleg entre els dos cossos mentre sona una música de violoncel.

  

 

Finalment, en aquest centre també podrà veure’s demà Soma, de Javier Martín i Joaquín Jara. Es tracta d’un experiment escènic sobre l’estudi del cos i el moviment com a ombra i fragment. Una instal·lació que analitza diversos estats físics i conceptes estètics difuminant els rols per mitjà d’escultures, ambients, objectes i coreografies.

Marina i Joan Baixas presenten ‘La fulla blanca’. / IF

Una mostra i diversos muntatges a Santa Coloma 

Santa Coloma de Gramenet s’apunta al festival amb una mostra de videoart i accions de l’esmentat Pep Aymerich a Can Sisteré, Assajar de ser al llarg del camí, que pot veure’s fins al 30 de novembre. L’Auditori Can Roig i Torres presenta La fulla blanca (dia 10), de Marina i Joan Baixas, una recerca de la poesia visual i l’animació que utilitza com a únic material un paper en blanc per sotmetre’l a múltiples transformacions tenint el món vegetal com a referent.

  

 

Notícies relacionades

El teatre Josep Maria de Sagarra d’aquesta mateixa localitat hi haurà Inés Pasic amb Desde el azul (dia 16). És una de les artistes més reconegudes del mim i el teatre de titelles, i ara ens proposa un inventari d’estranyes criatures sorgides del seu propi cos i es reencarna en diverses figures divertides i poètiques. En aquest local també podrà veure’s Bonecos de Santo Aleixo (dies 16 i 17), els titelles més antics d’Europa, ja que daten de 1792. El seu muntatge consisteix en la representació dels actes sacramentals més importants: El baile de los angelitos, El acto de la creación del mundo, Las Saidadas i La Tourada.

Els Bonecos de Santo Aleixo daten de 1792. / IF

Tallers amb els artistes

L’Institut del Teatre acollirà diversos tallers dirigits per alguns dels artistes participants sobre temes com Cos i vibració (Javier Martín, dia 11), El cos dramàtic: mim i figures corporals (Inés Pasic, de l’11 al 25) o El cos i el seu doble (Carine Gualdaroni, del 12 al 14). Igualment es podrà assistir a una taula rodona (dia 11) on diversos artistes parlaran sobre les figures, els cossos i els seus dobles. Paral·lelament, la sala Hiroshima prepara un laboratori impartit per Macarena Recuerda Shepherd per al dia 18. Uns dies per descobrir muntatges molt imaginatius més enllà del teatre convencional.

III Biennal de Teatre Visual i de Figures

Lloc:  locals de Barcelona, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet.

Dies:  des d’avui i fins al 17 de novembre.

Preu:   entrada lliure (Santa Mònica i Estruch), 10 euros (Santa Coloma), de 12 a 15 euros (Antic Teatre) i de 14 a 16 euros (Hiroshima).

Més informació:  www.ifbarcelona.cat