ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA

'Terminator' viatja al passat a 'Destino oscuro'

James Cameron revitalitza la icònica saga de ciència-ficció cinètica amb la presència estel·lar de Linda Hamilton i Arnold Schwarzenegger

zentauroepp50653052 this image released by paramount pictures shows linda hamilt191030193450

zentauroepp50653052 this image released by paramount pictures shows linda hamilt191030193450 / Kerry Brown

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Fins a l’estrena de la nova ‘Terminator: Destino oscuro ’, gairebé podríem haver assegurat que la saga iniciada per James Cameron el 1984 era morta i enterrada.Les tres últimes pel·lícules, ‘Terminator: La rebel·lió de les màquines’, ‘Terminator Salvation’ i ‘Terminator Génesis’ no van aconseguir connectar amb el públic. Les trames resultaven cada vegada més enrevessades, els protagonistes no tenien gaire carisma i la seva proposta semblava esgotada.

Quan ja crèiem que la resurrecció de la saga era una cosa impossible, va arribar James Cameron al rescat. I, ¡oh, sorpresa! La persona que millor la coneixia, gràcies a un grapat de bones idees, ha aconseguit revitalitzar-la i reactualitzar-la, connectar-la directament amb‘Terminator 2’ i fer com si totes les altres en què no va estar involucrat no haguessin existit mai.

Així, ‘Terminator: Destino oscuro’ completaria la trilogia original i serviria com a possible final gairebé trenta anys després. L’estratègia no era en absolut senzilla: calia recuperar l’esperit del segon episodi, que es va convertir en tot un fenomen de l’època, i traslladar-lo a la sensibilitat contemporània perquè les noves generacions experimentessin una cosa semblant al que van sentir els espectadors dels anys noranta, amb la diferència que cada vegada resulta més complicat sorprendre en matèria d’efectes digitals i de cine d’acció ultracinètic.

Arnold Schwarzenegger, en un fotograma de ‘Terminator: Destino oscuro’

«Calia tornar a l’essència», explicaArnold Schwarzenegger des de Londres. «Quan Jim Cameron em va dir que tenia idees noves per reflotar la saga vaig tenir clar que el més important era la història i els personatges. Les dues primeres parts de ‘Terminator’ van ser icòniques per molts motius, però l’important, a banda de les idees que va aportar a la ciència-ficció, és que importava el que els passava als personatges i paties tota l’estona amb ells».

L’altra condició per posar en marxa el projecte era la tornada de Linda Hamilton a la franquícia. Després del divorci multimilionari de Cameron, l’actriu va començar una vida nova a Nova Orleans participant cada vegada en menys pel·lícules, però en aquesta ocasió, després de pensar-s’ho molt, va decidir que valia la pena tornar-se a posar en la pell dela mítica Sarah Connor.

«No es tracta de la mateixa Sarah Connor. En aquesta ocasió, el personatge ha evolucionat molt, hi havia moltes idees noves per explicar i això per a mi va ser un al·licient. Em va costar recuperar la força física, però al final el més important era transmetre la ràbia i l’emoció del personatge», explica l’actriu.

Un altre dels estímuls fonamentals per a Hamilton va ser el marcat caràcter feminista de la proposta. A ‘Terminator: Destino oscuro’ les dones són les que dominen el relat de principi a final. A més de Hamilton trobem la magnètica Mackenzie Davis, que interpreta la Grace, una humana modificada per augmentar les seves capacitats que ve del futur, i la colombiana Natalia Reyes, que encarna la Dani, una mexicana que hauran de protegir de les grapes d’un altre Terminator més letal que mai, el Rev-9 (Gabriel Luna), gairebé impossible de matar.

Linda Hamilton es va convertir en una de les grans icones del cine d’acció femenina dels anys vuitanta, quan no era comú que les dones lideressin aquest tipus de projectes. Ara, l’actriu torna a fer història amb més de 60 anys i es congratula que cada vegada hi hagi papers femenins més potents. «Espero que no sigui una moda i puguem continuar clavant guitzes», diu.

Una altra de les singularitats del nou ‘Terminator’ és el seu accent hispà i la seva dimensió política sobre la posició antiimmigratòria de Donald Trump. La protagonista, Dani, és mexicana i haurà de travessar la frontera per passar als Estats Units de forma il·legal, i això la portarà a ser detinguda i tractada de forma vexatòria per les autoritats policials. «És una situació terrible i no li podem girar l’esquena. Quan vam rodar l’escena del centre de detenció fronterer, el director ens va demanar perdó per haver de recrear aquesta barbàrie, però també el cine d’acció pot ser compromès i si es pot conscienciar sobre aquest problema, estarà bé».

Notícies relacionades

A més, la primera part de la pel·lícula està parlada en castellà, una part del rodatge va tenir lloc a Espanya i hi apareixen actors com Tristán Ulloa, Enrique Arce, Mona Martínez o Alicia Borrachero.

Tant Arnold Schwarzenegger com Linda Hamilton es troben excitats per aquesta nova aventura que ha sigut dirigida per Tim Miller, l’artífex de ‘Deadpool’,capaç de combinar l’acció més física amb el sentit de l’humor i l’èpica heroica. Cap dels dos es mulla a l’hora de dir si aquest serà o no l’inici d’una nova saga, però tenen clar que el futur ja no passa per ells, sinó per les noves generacions.