ARTS ESCÈNIQUES

¿Com afecta la vaga del 18-O teatres i concerts?

Albert Pla, La Casa Azul i el festival Temporada Alta, entre d'altres, ja han cancel·lat les actuacions d'aquell dia

L'oferta ara per ara es manté en la majoria de les sales teatrals, però la decisió final està en mans dels seus treballadors, tècnics i actors

casa-azul

casa-azul

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera / Jordi Bianciotto

Els teatres, sales de concerts i festivals de Catalunya valoren com actuar durant la vaga general convocada per sindicats independentistes per aquest divendres, el 18-O. Ara per ara, la mostra teatral Temporada Alta de Girona i les sales Jamboree i Tarantos de Barcelona ja han manifestat que secunden l’aturada. El mateix ha fet Gràcia Territori Sonor, que ha cancel·lat els concerts programats per divendres dins del festival LEM, els de WDR, Andrea Dudda i Stefano Coco al centre cívic Convent de Sant Agustí.

I entre elsartistes, Albert Pla no actuarà a la Barts amb ‘Miedo’ divendres i Guille Milkiway tampoc farà el concert de La Casa Azul a Razzmatazz. El primer ha reprogramat la seva actuació per l’endemà a les sis de la tarda, el segon, per al 17 de gener. Així mateix, l’actuació d’Ana Belén prevista al Castell Peralada aquell dia s’ha posposat a una data per determinar. El Liceu i el Palau de la Música Catalana mantenen de moment l’activitat prevista.  

Fins a hores abans

Al ser un dret individual i no tenir el treballador obligació de comunicar la seva intenció a l’empresa, molts espais no saben avui què passarà el dia 18. Els teatres no sabran si podran o no aixecar el teló fins a dues hores abans de la funció. Així ho han explicat a EL PERIÓDICO fonts del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), del Teatre Lliure i de la Beckett. El Grup Focus té previst de moment mantenir les portes obertes, però saben que depenen dels efectius tècnics i artístics. Els teatres de Balañá mantenen a la seu web tant la doble funció de ‘La tienda de los horrores’ al Coliseum com les dues previstes del musical ‘El jovencito Frankenstein’ al Tívoli.

Sales com el TNC ofereixen alternatives als espectadors, com canviar de dia o recuperar els diners de l’entrada si s’anul·la a la Sala Gran ‘La rambla de les Floristes’ i a la Tallers, ‘Habitació 1: Última Thule’, del festival Escena Poblenou.  

Al Lliure ara per ara només hi ha funció prevista a l’Espai Lliure, on Míriam Iscla interpreta ‘Abans que es faci fosc’. Des del teatre aconsellen consultar la web del teatre abans d’acudir-hi per si de cas.

A la Beckett, res decidit de moment. ‘No m’oblideu mai’, única obra a la cartellera, es manté ara per ara, així com l’assaig tècnic de ‘360 grams’ que s’estrena dissabte. Ara per ara l’únic que han suspès a la Beckett és la conferència de la UOC ‘La mort de Sàpiens’. S’havia de celebrar aquest dilluns, però davant de «possibles problemes de mobilitat» es va anul·lar.

El Mago Pop segueix

Al Paral·lel, algunes sales obren i d’altres tanquen el 18-O. A la Barts Albert Pla ja ha anunciat la cancel·lació del seu espectacle ‘Miedo’. A canvi, una funció alternativa dissabte, a les 18.00 hores. El Mago Pop,en canvi, manté al Victòria ‘Nada es imposible’, un xou amb moltes entrades venudes anticipadament. I al Condal, situat a la mateixa avinguda, la nova comèdia de Joel Joan i Hèctor Claramunt, protagonitzada per Joan Pera, ‘El pare de la núvia’, no ha anunciat cap canvi ara per ara.   

Més enllà del Condal, la resta de teatres del Grup Focus tenen previst fer funció, tot i que saben que només podran garantir-la dues hores abans de començar, quan sàpiguen amb quins treballadors compten. Al Romea Josep Maria Pou presenta ‘Viejo amigo Cicerón’; a La Villarroel hi ha ‘Vaselina’, comèdia políticament incorrecta, i al Goya, la veterana Lola Herrera amb el seu etern èxit ‘Cinco horas con Mario’, de Miguel Delibes. 

A la Rambla, el Liceu manté la seva funció de ‘Turandot’ i al Palau de la Música Catalana està previst oferir la festa inaugural del cicle estrella de la casa, Palau 100, protagonitzat per la mezzo Magdalena Kozena i un conjunt de cambra dirigit pel seu marit, Simon Rattle, al piano.  

Reajustaments a Girona  

Els que no apujaran el teló són els teatres del festival Temporada Alta. Els nous horaris i dies ja estan disponibles a la seva web. Cinc espectacles són els que s’han vist afectats per la vaga. El flamenc Israel Galván i la seva personal versió d’‘El amor brujo’ de Falla al Teatre Municipal de Girona de moment està pendent de nova data. La funció de divendres de ‘Noucents, el pianista de l’oceà’ al Teatre de Salt s’avança a aquest dimecres. El mateix passa amb ‘Ventura’ a Can Pagans. El premiat ‘A.K.A.’, que tenia dues funcions aquell dia, n’avança una a dijous i n’ofereix una altra dissabte a La Planeta. En aquesta mateixa sala ‘Els drets, el desig i els diners’ es veurà l’endemà.

Notícies relacionades

‘La mort i la primavera’, adaptació de la novel·la de Mercè Rodoreda dirigida per Joan Ollé, es recupera amb una funció extra el diumenge a les 18.00 al Teatre de Salt.