ESTRENA AL CONDAL

Joan Pera va de casament amb 'El pare de la núvia'

Joel Joan, coautor del text, dirigeix el veterà actor en una comèdia feta a mida

zentauroepp49703382 icult  pare nuvia191016170017

zentauroepp49703382 icult pare nuvia191016170017

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Joan Pera, l’actor amb una dilatada carrera, protagonitza ‘El pare de la núvia’, una comèdia d’estil clàssic amb moltes sorpreses escrita a la mida per Héctor Claramunt i Joel Joan. El tàndem que va impulsar la taquillera ‘Escape room’ –comèdia negra que torna aquesta temporada al Goya– utilitza alguns dels elements dels grans títols del gènere per parlar de la família, els diners, la fidelitat i la felicitat. «Han creat una joguina esplèndida, molt divertida i amb un final que complau a tothom tot i que no faré espòiler», adverteix Pera, entranyable intèrpret nascut el 1948. De jove va treballar amb el gran còmic Joan Capri i, com ell, té una connexió especial amb l’espectador.   

En ‘El pare de la núvia’, que ja ofereix funcions prèvies al Condal, la trama es complica des del minut u. Primer, perquè només falten 24 hores perquè el ric empresari casi la seva única descendent. Segon, perquè als nervis d’un dia tan significatiu s’hi suma un dubte raonable per part del pare de la núvia que ho arruïnaria tot: ¿I si fos també el progenitor del nuvi? Fins aquí podem llegir.

Cerimònia precipitada

La relació amb la filla, que encarna Anna Carreño, una noia moderna amb una visió de la vida molt diferent de la del seu pare, dona molt de joc. «El casament s’ha hagut de muntar amb certa pressa i ella volia fer una cosa sense massa parafernàlia però, és clar, com és la meva única filla, ¡jo vull un casori!», exclama Pera. Tot transcorre a la casa familiar, un lloc magnífic al costat de la costa. Maife Gil interpreta la dona de Pera a l’obra. «Ja havíem fet de parella fa anys», recorda l’actor. En aquesta obra el matrimoni es complementa tot i que són molt diferents. «Ella està interessada en filosofies orientals. Parla del karma, del budisme i del ioga». En canvi, el seu personatge d’empresari és més bàsic. L’únic que el preocupa és la marxa de la seva empresa de galetes Pujol-Pinyol.

Completen el repartiment Pep Sais, mà dreta de l’empresari; Oriol Casals, el nuvi de la noia que en teoria és «el gendre ideal»; Marc Rius, un exnòvio de la noia, i Sergi Vallès que interpreta diversos personatges. Pera, que no havia treballat mai amb Joel Joan, lloa els seus dots com a director. «M’ha sorprès l’enorme talent teatral i el seu amor a aquest ofici. Hem disfrutat amb els assajos», reconeix encantat amb la seva capacitat per exigir i alhora empatitzar amb els actors.

«Els afegitons, més que un perill, són una benedicció de Déu», afirma Joan Pera

Notícies relacionades

El més complex ha sigut controlar el ritme, l’eufòria i els afegitons, aquests afegits al text de collita pròpia de l’intèrpret que Pera sempre ha defensat per tots els mitjans. «Tot i que ja ens surt perfecte i tot està molt mesurat i controlat, de vegades se m’escapa alguna cosa», admet l’actor, que va guanyar el Gaudí d’Honor en l’última edició dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català. «Els afegitons més que un perill són una benedicció de Déu». Ara per ara, el muntatge dura dues hores, a les quals s’ha de sumar el descans.

Si es té en compte l’animada venda anticipada, ‘El pare de la núvia’ pot convertir-se en un altre èxit. De moment, per al veterà actor el fet de protagonitzar aquesta peça ja és una gran satisfacció en un altre sentit: «Com he tingut sis fills, tots homes, és un regal fer de pare de la núvia encara que sigui al teatre».

Temes:

Teatre Joel Joan